Txema Auzmendi | Deu anys dels 10 minuts de silenci: ara en parlarem

Semblava una coincidència buscada, però el cert és que jo mateix -per no haver-ho preparat bé- ho desconeixia fins que li estàvem a punt de fer l'entrevista: l'home amb qui diumenge a les sis de la tarda teníem agendada una entrevista al santuari de Loyola -el jesuïta Txema Auzmendi- era un dels cinc imputats pel cas Egunkaria que serien jutjats 48 hores després a Madrid, a l'Audiència Nacional. De fet ell mateix s'excusava de no poder-nos atendre més estona pel tema que li anàvem a preguntar explicant-nos que s'havia d'anar a preparar la defensa. "Tengo que ir a ver de què me acusan exactamente", apuntava amb una certa ironia no exempta de preocupació, perquè la petició del jutge no era baixa: com a secretari del consell d'administració d'Egunkaria S.A, l'empresa que editava el diari, se li demanen catorze anys de presó i quinze d'inhabilitació i en el sumari econòmic fins a 26 anys i quatre mesos de presó i una multa de gairebé 33 milions d'euros. Poca broma doncs.

L'únic que vaig pensar en relació a tot plegat és que aquell home, un autèntic tros de pa, era innocent. Hi posaria la mà al foc. No faré ara cap al·legat sobre la judicialització de la vida política basca perquè no en sóc expert, però si constato que se't posen els pèls de punta quan veus com gent normal i corrent d'una nació -en aquest cas la basca, però això és el de menys- és imputada i criminalitzada -encara que al final tot quedi en un no res- de formar part de l'estratègia de la banda terrorista ETA. Veus també, en situacions com aquestes com es genera el caldo de cultiu perquè una part dels bascos percebin que l'estat els va en contra, que hi ha una sèrie de gent maquinant contra ells. En aquest cas es dóna la circumstància que en realitat ni el fiscal de l'estat es creu el que dues associacions querellants volen fer creure -la vinculació d'ETA amb Egunkaria- però el mal ja està fet. Txema Auzmendi, però, és una bona persona, una bellíssima persona i segur que serà capaç de perdonar-los a tots plegats perquè com diu la frase bíblica "no saben el que es fan".



Notícia del judici emesa aquest migdia al Telenotícies de TV3

Deu anys dels 10 minuts de silenci per escoltar el Nadal: ara en parlarem
Josep Maria Esquirol i Gregorio Luri, protagonistes de l'acte de celebració dels Deu Minuts de Silenci per Escoltar el Nadal.

Aquest 2009 celebrarem, el proper 24 de desembre, la desena edició dels Deu minuts de silenci per escoltar el Nadal, l'acte que portem a terme cada vespre abans de Nadal, a les set de la tarda, a la plaça Santa Anna de Mataró, un grup de persones al voltant de la revista Valors, l'Acció Catòlica Obrera de la ciutat i la delegació maresmenca de Justícia i Pau. Com que estem d'aniversari, aquest any hem organitzat un acte demà dimecres dia 16 de desembre a la sala d'actes de Caixa Laietana (Santa Teresa, 63, Mataró) a 2/4 de 8 del vespre. El protagonitzaran el pedagog Gregorio Luri, articulista de La Vanguardia i que ja va ser amb nosaltres a la II Jornada Valors [veure vídeo], i el professor de la Universitat de Barcelona Josep Maria Esquirol. El moderador serà Jordi Cussó, president de l'Associació Cultural Valors que edita la revista honòmina. Us hi esperem a tots.

Comentaris

Entrades populars