'La Banyeta' i 'La pipa d'en roc'

Portada d'un número de La Pipa d'en Roc, revista satírica que apareixia a finals dels setanta a Mataró.

Les Santes són singulars. Millor dit: hi ha elements que la singularitzen, com el Desvetllament Bellugós o la Missa de Glòria (i no les comparo). Amb el temps han anat apareixent elements propis de la festa, productes de Santes, com per exemple la Juliana que només es pot degustar el dia 28 al vespre, als Requisits de Festa Major. També hi ha productes comunicatius que només apareixen aquests dies, per exemple LesSantes.net, autèntics precursors de la presència de la Festa Major de Mataró i que aquest any s'ha agafat vacances [hi vaig col·laborar uns quants anys, i penjàvem els vídeos així, abans de Youtube].

El que s'ha convertit en un clàssic, a banda de la revista La Geganta de la Colla de Geganters, és el fanzine satíric La Banyeta, de la colla de la Momerota [us el podeu descarregar aquí]. És el producte estrella de "la colla de l'arròs" o del Mataró de les Trenta Famílies descrit per Manuel Cuyàs, format per membres de l'espècie Matarócentrix. La revista diu el que li dóna la realíssima gana -aprofitant la memorable frase de l'alcalde Baron a la Crida d'enguany- i deixa anar tot allò que no es pot explicar en els mitjans tradicionals.

El més interessant de La Banyeta és que recupera la tradició de les revistes satíriques catalanes. Cal recordar que, per molt que aquestes hagin desaparegut del mercat català -El Jueves està pensat en clau espanyola- durant l'època de la República iniciatives com L'Esquella de la Torratxa o La Campana de Gràcia tenien una gran acceptació. A més, a Mataró, a la represa democràtica, un grup de periodistes una mica arrauxats publicaven La Pipa d'en Roc, que precisament es dedicava a fer saltar pels aires l'omertà mataronina del moment, com ara fa La Banyeta un cop l'any. L'Artur Palomer Pal i en Pepe Novellas que ens acaba de deixar eren dos dels seus il·lustradors [veure notícia Grup Història Casal i escoltar tertúlia del seu programa de Mataró Ràdio amb Artur Palomer Pal].

Tanquem temporada televisiva al Diaridelamusica.com
40 programes, 40 cròniques, 38 grups entrevistats i deu concerts enregistrats íntegrament. Aquest és el balanç numèric de la temporada 2008-2009 pel que fa a la vessant televisiva del Diaridelamusica.com, que s'ha tancat aquest dimarts. Un curs durant el qual el programa ha estat mitjà oficial al festival Petitsons de Caldes d'Estrac i mitjà col·laborador al Cruïlla de Cultures de la mà de TCM Àudiovisual. La intenció de la productora d'aquest projecte, Clack Produccions, és reiniciar les emissions a mitjans del mes de setembre.

Comentaris

Toni Rodon ha dit…
Calleu!
;)

Entrades populars