Plou sobre mullat al Kurdistan iranià: les forces de seguretat disparen contra els manifestants a Kermanxà*













CLIQUEU AQUÍ PER VEURE EL VÍDEO

Aquesta és una de les poques gravacions –feta amb telèfon mòbil- que existeixen sobre la repressió que està duent a terme l’exèrcit iranià també contra la població kurda al nord-oest de l’Iran, on hi ha una àmplia minoria kurda –entres sis i vuit milions- que reclama els seus drets culturals i lingüístics. Les imatges són del passat 27 de juny i mostren l’enfrontament entre les milícies progovernamentals basij i la població a Kermanxà, ciutat capital de la zona kurda de l’Iran arran del frau electoral perpetrat per l’actual president Mahmud Ahmadinejad.

El fet és que des de la victòria d’Ahmadinejad a les eleccions presidencials del 2005, el règim iranià ha adoptat una línea dura per fer front a les demandes de més democràcia i autonomia pels kurds. Si bé l'opinió pública internacional veu ara la veritable naturalesa del règim islamista, els kurds ja fa temps que en pateixen les conseqüències. Després del salvatge assassinat del jove Shivan Qaderi a la ciutat de Mahabad a l'estiu del 2005, milers de kurds es van manifestar pacíficament a ciutats com Mahabad, Saqez i Sanandaj, contra aquest tipus d’actes. La policia va dispersar els manifestants obrint foc. Els actes de protesta es van repetir, malgrat la repressió policial que va causar almenys 17 morts i desenes de ferits. La llei marcial va ser introduïda a les tres províncies kurdes i el govern de Teheran hi va desplegar 100.000 soldats. A més a més, sindicalistes, militants pels drets humans i militants feministes han estat empresonats acusats de promoure el separatisme. En el terreny cultural, el règim islàmic ha ordenat el tancament dels dos diaris kurds legals, Ashitî (“Pau”) i Aso (“Horitzó”), fets denunciats per l’organització « Reporters sense fronteres ». Tot això ha anat succeint mentre els representants de la Unió Europea han estat negociant amb Teheran la fi de la producció d’urani per a usos militars. Malauradament, ni els governs europeus, ni l’administració americana, ni els grans mitjans de comunicació s’han fet ressò d’aquests esdeveniments, tot i haver estats informats pel Partit democràtic del Kurdistan iranià (PDKI).
La guerra de baixa intensitat entre el PJAK (Partit nacionalista kurd proper al PKK del Kurdistan turc) i el cos dels pasdaran (exèrcit iranià) han provocat desenes de víctimes durant els darrers mesos. Mentrestant, el règim iranià ha penjat diversos militants kurds en públic a ciutats com Kermanxà [veure vídeo penjat a YouTube]. Per tot això, els partits kurds havien demanat de boicotejar les eleccions, deixant entendre que mentre el règim no canviés de veritat, no tenia sentit de participar al joc electoral. Tot i així, vist el frau electoral, els kurds han participat també a les manifestacions en contra d'Ahmadinejad tot i que els mitjans de comunicació s'han concentrat en relatar el que succeïa a Teheran.

* Notícia penjada avui a la web del Centre d'Informació i Recerca sobre el Poble Kurd (CIRK).

Comentaris

Entrades populars