"Cada cop més connectats, cada cop més comunicats?". IV Jornada Valors, el proper 28 de maig


VÍDEO RESUM DE LA JORNADA DE L'ANY PASSAT, SOBRE LA LLIBERTAT. Recupera la resta de vídeos clicant aquí.

En els darrers anys assistim a una revolució respecte la capacitat d'enviar i rebre missatges, de comunicar-nos. Primer van ser els SMS i els correus electrònics, darrerament són les xarxes socials com Facebook o Twitter; el fet és que cada vegada és més fàcil estar connectats entre les persones que vivim en aquest planeta, estiguin al nostre costat o a milers de quilòmetres. Significa però que estem cada cop més comunicats? O tants estris de comunicació en el fons dilueixen la qualitat de la comunicació, la fan més banal? Dit de forma planera: val més una carta manuscrita que mil correus electrònics? Això és el que intentarem reflexionar el proper dissabte dia 28 de maig a la sala d'actes Caixa Laietana (Santa Teresa, 63) de Mataró amb diversos experts del camp de la comunicació. "Cada cop més connectats, cada cop més comunicats?". Així titulem enguany la IV Jornada Valors.

Comptarem amb la presència dels periodistes Ramon Colom, Saül Gordillo i Albert Sáez, el psicòleg Manuel Guix i el doctor en comunicació Francesc Grané. Passo a presentar-vos-els.

Ramon Colom
és llicenciat en Periodisme. Va començar a treballar a Ràdio Espanya de Barcelona el 1973 com a presentador de programes musicals i redactor d’informatius. El 1975 s’incorpora a Informe Semanal, arribant a dirigir i presentar el programa entre 1980 i 1987. El 1990 el nomenen director general de Televisió Espanyola, càrrec que ocupa fins el 1996. Des d’octubre de 1998 és el director i presentador del programa Millennium del 33 de Televisió de Catalunya després d’haver presentat l’espai El Món d’Ariadna. Actualment està immers en un nou projecte agrupat en el holding ABORDAR que compagina les tasques de formació, distribució i producció de continguts àudiovisuals. Aquesta activitat la compagina en diferents activitats de consultoria, amb l'activitat docent a la Facultat de Comunicació Blanquerna (URL) i la col·laboració amb diverses publicacions. Des de març de 2009 també ostenta el càrrec de president de l'associació Barcelona Àudiovisual.

Saül Gordillo és periodista. Director de l'Agència Catalana de Notícies entre el març de 2007 i l'abril de 2011. Periodista digital, especialitzat en 2.0, articulista i tertulià. És un dels periodistes catalans de referència a xarxes socials com Twitter i Facebook. Publica al diari Avui i col·labora en els programes radiofònics L'internauta de Vilaweb, L'oracle de Catalunya Ràdio, i La nit de RAC1, i en els televisius 59 segons de TVE, i El debat de BTV. És autor dels llibres Superperiodistes en l'era de la sobreinformació (Editorial UOC), Les barbaritats de Fèlix Millet (Ara Llibres) i Nació.cat (Òmnium Cultural/Editorial Mina). Escriu el seu bloc (www.saul.cat) pràcticament a diari des del juliol de 2004.

Xavier Guix és llicenciat en Psicologia i terapeuta per la UOC. És formador en comunicació i habilitats directives, professor col•laborador d’EADA, Didacta en PNL autoritzat per l’Associació espanyola de Programació Neuro Lingüística (AEPNL), Postgrau en Neurociències (NMS) i Postgrau en Psicopatologia clínica (Universitat de Barcelona UB). Vinculat professionalment als mitjans de comunicació (ràdio i televisió) i al teatre des de 1983. Col.labora a L’Ofici de Viure (Catalunya Ràdio), El País Semanal (secció Infopsico), Versió RAC (Rac 1) i Bricolatge Emocional (TV3). Col•laboració com a psicòleg-voluntari en el projecte ‘El Xiprer’ de Granollers, pertanyent a Càritas, centre d’acolliment per a indigents.

Francesc Grané és Doctor en Comunicació i Humanitats amb una tesi sobre Televisió i Psicoanàlisi centrada en l’anàlisi narcisisme, emocionalitat i generació d’antipensament en els programes del prime time de l’Estat Espanyol. Llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació, Diplomat en Ciències Religioses, en Sociologia i en Teologia. És professor de la Comunicació a la Universitat Ramon Llull, de periodisme a la UAO i de filosofia del segle XX a l'institut Superior de Ciències Religioses Martí Codolar. Director del Centre Edith Stein, del portal Universitaties.net. Dirigeix l’empresa Eulogos Media. Ha rebut el primer Premi Farel de Neuchatel, Suïssa, el Festival Internacional de Cinema Espiritual més prestigiós de l’escena internacional pel documental Cristina Kaufmann: Re-crear les soledats.

Albert Sáez és doctor en periodisme per la Universitat Ramon Llull, on ha exercit de professor i vicedegà de la Facultat de Comunicació. Ha treballat a Televisió de Catalunya, Catalunya Ràdio i El Observador. Ha estat director adjunt del diari Avui des del 2003 fins el 2006, quan va passar a formar part de l'equip editorial de El Periódico de Catalunya. El 19 de desembre de 2006 va ser nomenat secretari de Mitjans de Comunicació del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, de la Generalitat de Catalunya. El 23 de gener de 2008 va ser elegit president del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Fou president fins al març de 2010, quan renuncià al càrrec i s’incorporà de nou a El Periódico de Catalunya com a director adjunt.

Comentaris

Entrades populars