[LaRiera48]: El PP podria tenir la clau de la governabilitat

A aquestes alçades de la pel·lícula i a un mes de les eleccions tothom amb dos dits de front és capaç de detectar certes tendències electorals de cara a les municipals mataronines: el PSC baixa una mica castigat sobretot per la mala d'aquesta marca a nivell de país, CiU puja una mica precisament gràcies a la recuperació de la Generalitat, el PP puja força gràcies a la combinació dels bons resultats tan a les autonòmiques com a les properes generals, ICV puja clarament envalentonada amb la crítica a les retallades del govern Mas i ERC es manté -o en perd un- també en línia amb la imatge de la formació a nivell català. L'escenari de crisi i de canvi fa imaginar una participació més alta que el 2007 -tampoc no és gaire difícil- i per tant que formacions com la CUP ho tinguin molt complicat per ser al consistori. Més ausculatació electoral: pocs són els que ara mateix aposten per dir que Joan Mora superarà en vots i regidors a l'actual alcalde Joan Antoni Baron. Ara bé, a Mataró -per primera vegada- podria passar el revés que a Catalunya a l'època de tripartit: que el socialista Baron guanyi en vots i regidors però la suma de CiU i el PP faci alcalde Joan Mora.

Perquè dic això? Per què en aquests moments passa a Mataró una cosa que no s'havia produït a la capital del Maresme des de fa setze anys: tan CiU com PP tenen una tendència alcista i parteixen d'una posició còmode. Recapitulem: a principis dels noranta, CiU obtenia bons resultats -fins i tot molt bons a la ciutat, amb Ramon Camp- però no tenia comparsa de ball perquè els seus dos socis més probables -ERC pel flanc nacional, el PP pel flanc socioeconòmic- o no eren al consistori -ERC no hi va ser fins el 2003- o tenien pocs representants -el 1991, quan CiU va treure onze regidors, el PP en va treure tan sols un, Joan López-. El 1995, però, amb un PP amb una tendència molt alcista arreu de l'estat, els homes de López van pujar fins als quatre regidors, mentre que CiU en va cedir un parell. La suma de les dues formacions per primera vegada estava a punt de desbancar l'esquerra del govern: nou més quatre fan tretze. A partir de les següents eleccions, el 1999, el panorama ha estat estable i el centredreta sempre ha sumat onze. El 99, CiU va baixar a set i el PP va tornar a treure'n quatre. El 2003, CiU encara va baixar un altre regidor, es va quedar amb sis, però el PP en va recuperar un i es va quedar amb cinc. El 2007 es van invertir les tornes i vam tornar a l'escenari del 99: CiU 7 i el PP 4, que segueixen fent onze.

Ara, però, la situació és diferent: tot indica -pujada a nivell català, ambient d'eufòria a nivell estatal-, que el PP aconseguirà el cinquè regidor, sobretot tenint en compte que el seu electorat és el que vota més en clau general. I les intuïcions també indiquen que CiU almenys pujarà un regidor, seguint la tendència alcista catalana. Vuit més cinc, doncs, fan tretze, com ja passava el 1995; a un sol regidor de la majoria absoluta. Conclusió: tot i que Baron sembla probable que obtingui la majoria de vots i regidors, també sembla plausible que CiU i PP sumin per primera vegada 14 regidors. Que no vol dir automàticament que el PP hagi de votar una investidura de Joan Mora, però almenys ho possibilita... Queda un mes per les eleccions i més emoció, la veritat, és que impossible.

Comentaris

Entrades populars