[LaRiera48] Hi ha algú pensant en la cultura?

Ambient de gala, aquest dilluns al vespre, primer a Can Palauet i després a l'Ateneu Caixa Laietana per homenatjar un dels pintors més importants que ha donat la ciutat en els darrers cinquanta anys, Josep Novellas. Ànimes irreconciliables durant tot el mandat com el regidor de Cultura Sergi Penedès i el crític d'art -i molt crític amb Penedès- Pere Pascual presentant junts aquesta mostra desdoblada per exigències de la qualitat de Novellas i per l'absència d'una sala municipal de gran format, polivalent, on poder encabir tot el que Novellas mereix que es digui d'ell. Representants de gairebé totes les formacions polítiques -no ho afirmo amb rotunditat perquè hi havia una gentada espectacular- i sensació de final de mandat; semblava ben bé el darrer acte de vida ciutadana en majúscules -almenys en el camp cultural- que la ciutat viurà abans de les eleccions.

Contrasta l'alta presència de regidors del govern i de l'oposició amb l'escàs interès que el conjunt dels grups polítics municipals han mostrat els darrers quatre anys per la cultura. Lamentablement la cultura, per culpa de tots plegats, no ha estat al centre de les prioritats municipals. Alerta: no parlo de la gestió de l'activitat cultural promoguda des de l'Ajuntament, o no solament d'això. Parlo de la cultura en un sentit ampli, generós: la cultura com a element de cohesió social, la cultura com a factor d'entreteniment. Però tampoc, i això és el més alarmant, com a element generador d'activitat econòmica.

Hi ha algú pensant en el futur sistema de teatres de la ciutat -Monumental, nou teatre, Sala Cabañes, Foment i Casal Nova Aliança; sis espais teatrals en un sol quilòmetre-? Hi ha algú pensant en com connectar la xarxa de teatres del Maresme Central -el nou l'Amistat de Premià de Mar, la Massa de Vilassar de Dalt, la nova Sala d'Argentona i tot el conglomerat mataroní?-. Hi ha algú pensant en fomentar el consum de música en directe al centre de la ciutat ? (Això ja els ho responc jo directament: no, les ordenances cada cop ho prohibeixen més per por dels veïns; sempre els veïns). Hi ha algú pensant en com relligar els museus de la comarca -Museu Arxiu de Llavaneres, Museu Monjo de Vilassar, Ca l'Arenas o Can Palauet de Mataró-? El mateix en l'àmbit del cinema: hi ha algú pensant en coordinar les programacions del Centre Parroquial d'Argentona i el Monumental i el Foment de Mataró? Hi ha algú pensant en editar una agenda coordinada de les festes populars dels barris de la ciutat i de les poblacions limítrofes? Hi ha algú pensant en com vendre la zona d'oci del Pla d'en Boet amb una oferta de música en directe espectacular que atrau gent de tota l'àrea metropolitana? Hi ha algú pensant en com territorialitzar la cultura arreu de la ciutat, a partir de les associacions de veïns o de les entitats culturals?

Queden menys de seixanta dies per les eleccions municipals. I encara són força dies, d'acord. Però no he sentit ningú, ningú, parlant de totes aquestes qüestions fins al moment. Ni els que ostenten les regnes del govern ni els que suposadament les volen prendre.

Comentaris

Cronos ha dit…
musica en viu i directe a la ciutat? es clar que no. Els joves, que son els que van als concerts, no voten, els seus pares, que son els que es queixen, si. El limitar la musica al casc urba es un calcul electoral, malhauradament com quasi tot.

Caldrà fer canvis en profunditat. Un dia investigues aixó de la "revolució islandesa" i ens ho expliques ben explicat. Hi ha qui diu que el que ha pasat no es una revolució (potser perque no han tret les guillotines al carrer?).. pero trovo molt bo el que està passant allà i els politics de aqui farien be en prendre nota del que els hi pot passar si no van amb cura.

Entrades populars