Pla Nacional de Valors i FIM de Vilaseca

Avui divendres ha estat un dia personalment estimulant perquè ha estat d'aquells dies en què te n'adones que projectes que fa temps dels quals formes part van avançant i ho fan d'una forma òptima. I això és molt recompensant, sobretot si són projectes fets amb pocs recursos, dedicant-hi moltes hores i implicant-se d'una forma totalment passional. Sobretot perquè no sempre tens la sensació que te'n surtis, amb allò que fas, o no de la manera que pensaves que te'n sortiries. De manera que el dia que les coses marxen, penso que val la pena felicitar-se'm.

La primera experiència té a veure amb la revista Valors, perquè des de la direcció del Pla Nacional de Valors, la Pepa Ninou ens va demanar que formessin part de la comissió de comunicació d'aquest pla impulsat des del govern de la Generalitat. En conèixer la nostra experiència, ara fa unes setmanes, ens va dir una frase que ens enorgulleix: "Sou com el Pla Nacional però en petit". Doncs avui es feia al Palau de la Música Catalana la primera trobada comuna de tots els membres dels grups, gairebé dues-centes persones, en un acte al Palau de la Música on es presentaven al conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries, les conclusions del treball de cadascuna de les comissions. I essent allà, m'han fet gràcia dues coses. La primera és que moltes persones que eren allà han col·laborat amb Valors en un moment o altre: l'Amadeu Barbany obrint-nos les portes de la seva botiga a Granollers per poder presentar la revista [post], en Raimon Ribera que va participa de la Jornada Valors ara fa un parell d'anys [aquí], l'Anna Forés que va participar en un episodi de la sèrie Valors.tv sobre la resiliència [aquí] o en Francesc Torralba, que és el nostre padrí de naixement [aquí] i ens té en gran estima, cosa que ens omple de satisfacció. La segona cosa que m'ha agradat és la sensació que ja no es fa estrany, parlar de valors, de virtuts, de bases morals de la societat. Celebro, doncs, que el govern del meu país hagi tingut la valentia de tirar endavant un pla d'aquestes característiques, perquè és justament ara que les estem passant magres, tots plegats, en què els governs tenen l'obligació de marcar noves fites, nous objectius, d'imaginar noves formes de relacionar-nos. I per tot això, els valors són indispensables [veure entrevista a Els Matins de TV3 amb el conselleries Cleries].

L'altra experiència del dia -ja veieu que ha donat per molt, certament- ha estat l'anada a la Fira de Música al carrer (FIM) de Vila-seca, prop de Tarragona, com un dels responsables del Diaridelamusica.com (ddM) [web], el projecte estrella de Clack [web], que té caràcter multimèdia i vincula territori i música, posant especial èmfasi en les noves propostes que apareixen arreu del país. El director del projecte ddM, Eloi Aymerich, ha participat en una taula rodona sobre com els mitjans poden ajudar els grups emergents perquè surtin a la superfície comunicativa del país [notícia al propi ddM aquí] i ha quedat clar que estem en un moment dolç en aquest sentit: dalt l'escenari on es feia la taula rodona hi havia el responsable de la pròpia FIM, que pretén ser plataforma de grups emergents; un membre d'un grup emergent (Txarango); el propi director del ddM i la responsable del diari digital Enderrock.cat, que també està fent una aposta per saber el que passa el territori -en part col·laborant amb el ddM-. Vaja, que potser per primera vegada, el país compta tant amb una infraestructura comunicativa que parla des del centre com també -aquesta és la novetat- de les perifèries, d'allò que no es cou a la global Barcelona. I això és una bona notícia.

La pròpia existència de la FIM, els festivals integrats dins la coordinadora de l'Apetit com el Faraday, l'Afònica, el PopArb o l'inVICtro, experiències com la dels equipaments culturals com La Capsa del Prat de Llobregat o de l'associació de grups Tercera Via... són elements que formen part del discurs ddM, que portem cultivant ja mitja dotzena d'anys. I allà, enmig de la gent que representa aquestes iniciatives que acabo de citar i moltes d'altres encara per descobrir, hem sentit que el que estem fent val molt la pena i que està sent una aportació positiva al país.

Tan de bo tots els dies aportessin tan bones vibracions com avui.

Comentaris

Entrades populars