Sense por a assumir la nostra responsabilitat

Pepa Ninou, Norbert Bilbeny, Manuel Cruz i Jordi Sànchez durant la Jornada. Foto: Àngels Ribas/Valors 

Des que vam escollir la responsabilitat com a tema central de la cinquena Jornada Valors i Compromís, la realitat político-econòmica del país ha anat empitjorant; les coses s'han anat complicant fins arribar a aquest estat de convulsió on ens trobem ara. També és veritat que, pensant-hi una mica, l'any passat, per les dates de la nostra Jornada anual, vivíem també uns moments excepcionals amb la revolta dels Indignats. De fet, vàrem fer la IV Jornada Valors a la sala d'actes Caixa Laietana de Mataró, a molt pocs metres d'on hi havia el campament local dels descendents intel·lectuals de Stéphane Hessel. O sigui que la circumstància tampoc era nova. Però si bé l'any passat tractàvem un tema sempre de moda encara que en aquell no revertia especial incidència, la comunicació, en aquest cas si que ens trobàvem davant un valor punyent, la responsabilitat. Punyent perquè, abans que res, quan algú sentia la paraula responsabilitat, aquests dies, abans que res la identificava amb culpables de la situació actual quan, sense negar això, el plantejament de l'Associació Cultural Valors, precisament era més aviat preguntar-nos quina responsabilitat podia assumir cadascú per sortir-nos-en. Si hi afegiem que el  subtítol de la Jornada era Tu també en tens, en referència a la responsabilitat, la veritat és que tot plegat feia patir una mica.

Amb aquest escenari arribàvem dissabte a la Biblioteca Pompeu Fabra. Però malgrat aquesta angoixa de no saber si el nostre missatge s'hauria captat de forma prou subtil, el cert és que la sala d'actes de la biblioteca va omplir-se d'una manera inesperada per sentir les ponències preparades per Jordi Sànchez, politòleg i adjunt al Síndic de Greuges [perfil]; Pepa Ninou, directora del Pla Nacional de Valors promogut per la Generalitat [perfil];Norbert Bilbeny [entrada a la Viquipèdia], catedràtic d’ètica de la Universitat de Barcelona i el filòsof Manuel Cruz [entrada a la Wikipedia]: un centenar de persones van passar per l'espai durant tot el matí, cosa que ens enorgulleix. Hi havia ganes de parlar del tema i sembla que l'enfocament, lluny d'equivocar-nos, fins i tot va arribar al cor de l'interés dels assisents.

Va ser un dia important perquè en aquesta mateixa sala és on a finals de gener de 2004 presentàvem la pròpia revista Valors. Des de llavors no hi havíem tornat a programar cap activitat i ara, vuit anys després, la revisitàvem amb molta feina feta però amb el mateix esperit del mateix dia: la voluntat de generar reflexió, debat i diàleg des d'un cert optimisme antropològic que ni la crisi podrà esmorteir. Entre els assistents els nostres fidels de sempre, de Mataró, però també gent que hem anat recollint durant aquest trajecte, de Barcelona, de Granollers, d'altres indrets de la comarca... I, a més a més, amb molts més assistents virtuals que ens van seguir via la xarxa social Twitter, a partir de les gairebé dues-centes piulades que van fer 23 persones -la majoria assistents presencials, altres virtuals- a
través de l’etiqueta #jornadavalors [les podeu veure recollides aquí]. També va ser un dia important perquè, amb l'entrada dels amics de l'editorial Proteus [web] com a coorganitzadors, trencàvem definitivament la idea d'una iniciativa de Mataró per a Mataró. Som una iniciativa amb vocació nacional que aspira a aliar-se amb les altres institucions i empreses catalanes dedicades a l'àmbit dels valors. Buscar aliances, si. En aquest cas amb l’emissora municipal Mataró Ràdio -la presentadora de l'acte era la cap d'informatius de l'emissora municipal, Elisabet Solsona-; m1tv, la televisió local de Mataró i el Maresme; el Centre de Cooperació i Solidaritat La Peixateria i l'Ajuntament de Mataró, que ens cedia l'espai. 

Durant la Jornada també es va estrenar la nova web de l’Associació Cultural Valors, obra de l’estudi Cuyàs-Paladini que es troba a www.valors.org, i que inclou l’anomenat Diccionari de Valors, on es pot consultar la feina feta per l’entitat editora de la revista en referència als valors tractats però amb la particularitat que de cada valor se’n podrà veure les diferents plasmacions d’aquell contingut que s’hagin pogut fer en els formats revista, programa de ràdio, espai televisiu o mitjançant un acte.

L’encarregat d’obrir el debat va ser Norbert Bilbeny: “La sortida de la crisi depèn de la responsabilitat que cadascú assumeixi”. Per Bilbeny, “no hi ha responsabilitats grans, ni responsabilitats petites: el responsable de l’escala no té responsabilitats més petites que el del President del Govern”. Manuel Cruz es va mostrar partidari de la idea oposada, precisament: ”No té res a veure el que contamina amb un esprai que l’empresa que els produeix. Són responsabilitats molt diferents. No se les pot comparar”, va apuntar. Jordi Sànchez va parlar de com s’hauria de projectar la responsabilitat: ”La responsabilitat és un acte individual que s’ha de donar en un àmbit de comunitat; només té valor si la projecto cap a algú: la comunitat de la meva família, del meu barri, de la meva feina, del meu municipi, del meu país… i en la mesura que la comunitat és més gran crec que és més difícil assumir responsabilitats: la meva responsabilitat amb la capa d’ozó és més difícil d’assumir que amb la fractura social que vivim en aquest país”. Per la seva part, Pepa Ninou va emmarcar la seva intervenció dins el que ella anomena el final d’un model social vigent i l’emergència d’un de nou, amb un intercanvi ben patent de valors. 

Ben aviat les aportacions dels diferents ponents estaran recollides a través dels vídeos de les ponències. Les intervencions de Norbert Bilbeny, Manuel Cruz, Pepa Ninou i Jordi Sànchez seran també la base del número de juny de la revista, dedicat a la Responsabilitat. Una entrevista a l’exsecretari general de la UNESCO Federico Mayor Zaragoza completarà el número.

Comentaris

Entrades populars