Falta de context

Imatge de la part alta de Mardin, al sudest de Turquia.

Llegeixo als diaris la notícia sobre un assassinat massiu a la província de Mardin, al sud-est de Turquia, on vaig estar l'estiu de 2003, a molts pocs quilòmetres de la frontera amb Síria (d'aquí va sorgir el Centre d'Informació i Recerca sobre el Poble Kurd, el CIRK. Veure web). Es parla de rivalitats familiars, clans, grups paramilitars antiguerrilla kurda del PKK pagats per l'estat però no reconeguts, es parla també de la pròpia guerrilla... però aquella persona que no conegui una mica els intríngulis de la qüestió es quedarà exactament igual després de llegir la informació apareguda que abans de començar-la. La informació podria anar ben bé a l'apartat de successos, més que en la d'internacional.

El tractament que s'ha fet d'aquesta informació confirma alguns mals auguris sobre com la mena de continguts d'àmbit mundial que es poden llegir en els diaris catalans cada dia (i deuen ser dels millors d'Espanya i segurament d'Europa): és informació pura i dura, sense context, absurda de llegir des de casa nostra. No s'aprofita l'avinentesa per fer un zoom out i fer un retrat de la situació que es viu en aquestes zones, dels motius (teòrics) d'existència de la guerrilla kurda del PKK i de tot el problema que es viu a la zona.

Em sap greu veure com la notícia no és l'evolució de l'estat turc vers una autèntica democràcia en què els militars cada cop tenen menys pes i les minories kurda (vint milions, més o menys) i armènia són lentament reconegudes. Un procés que té més obscurs que clars, ja ho apunto ara, i que té molt a veure amb el possible ingrés de Turquia a la Unió Europea, sigui en la data que sigui. Doncs no: per falta de fonts, de diners, de ganes, del que sigui... el cert és que les seccions d'internacional dels diaris acaben sent sovint tant poc formatives i esclaridores com les dels telenotícies. En general i respecte la majoria de temes són incapaces de seguir evolucions de processos -països en reconstrucció, països emergents, dinàmiques de canvi social...- excepte quan hi ha eleccions. Ens cal millorar molt, en això, al periodisme català.

Comentaris

Entrades populars