Construïnt l'Aliança de Civilitzacions*
Admet que és un projecte “amb una certa il·luminació” però recorda que en el seu moment també ho va semblar la Declaració Universal dels Drets Humans i que ara ningú no dubta de la importància que va tenir aquest fet. "Es tracta de preparar una nou discurs que es contraposi a la teoria de Samuel Huntington del xoc de civilitzacions. Volem aïllar tan l’integrisme de matriu islàmica com de matriu cristiana, que també n'hi ha. És una crida a la racionalitat", afirma assegurant que s'està establint un programa "de xoc" immediat amb mesures com promoure els intercanvis de joves igual que s'ha fet amb l'Erasmus a nivell europeu. La seva implicació en el projecte ve perquè és el segon de bord de l'exresponsable de l'UNESCO, Federico Mayor Zaragoza, a la Fundación Cultura de Paz que aquest català de renom promou actualment. Abans ha participat en processos de verificació electoral en sis països. De fet el món de les Relacions Internacionals i dels Drets Humans l’ha apassionat sempre.
Però que es passi els dies normals treballant a Barcelona i setmanes senceres voltant pel planeta no vol dir que oblidi els seus orígens sabadallencs. Al contrari: Manonelles és un home “glocal”. Col·labora a la històrica Acadèmia Catòlica de la ciutat muntant-hi conferències, va promoure la fundació de la delegació local de Justícia i Pau, participa a la parròquia de la Puríssima i s'involucra puntualment en altres iniciatives.
Educat en un cristianisme obert i modern als Escolapis de Sabadell tot i que a casa seva no era un ambient especialment creient, admet que, entre l'”ora i el labora”, és dels que prefereix posar la seva fe a la pràctica. "El que passa és que, a nivell personal, dono una dimensió transcendent a les coses que faig", replica. "No tots els cristians hem d'estar tallats pel mateix patró. Cadascú ha de seguir el seu camí", reclama finalment.
* Publicat a Foc Nou el juny de 2006.
Comentaris