Re-visionar Kaufmann, al 33

No descobriré res si dic que la monja carmelita Cristina Kaufmann va deixar petjada a Mataró. A tot Catalunya, òbviament, però especialment a Mataró, perquè durant gairebé quaranta anys va tenir la seva residència al convent de les Carmelites, que per més inri estava a molt pocs metres de l'escola on van provar d'educar-me durant gairebé divuit anys. Kaufmann va morir sobtadament l'abril de 2006 [notícia meva a capgros.com] i va ser llavors que el periodista i filòsof mataroní Francesc Grané, pel qual tinc autèntica admiració, va decidir rescatar una cinta de vídeo que havia enregistrat anys enrera amb el testimoni de la germana suïssa i construir un magnífic documental amb aquell material. L'estrena, al mateix monestir de les Carmelites, ara fa exactament tres anys, va ser un impacte per tots els que vam gaudir de la cita. Perquè les paraules de Kaufmann reconforten, suggereixen... el que en argot missaire se'n diu "salven".

Ella sabia, en moments crucials, durs, dir aquella paraula, aquella frase, que l'audiència podia captar amb tota la profunditat possible. Recordo el cas de la guerra de l'Iraq i com nosaltres, que fèiem en aquella època El Full de Mataró, buscàvem un testimoni per parlar de pau, de serenor... per oposar-ho a tota aquella sèrie de fets que vivíem. Era difícil, enmig de tot allò, trobar algú que donés la talla, que pogués generar una reflexió potent sobre perquè havíem arribat a tot allò. L'entrevista que Maria Coll li va fer a Kaufmann va demostrar que ella era capaç d'això i molt més.

Doncs bé, tornant al documental a què feia referència, Re-crear soledats, aquest dimarts al punt de la mitjanit, el 33 ofereix [veure notícia] dins El documental el treball de Francesc Grané i el seu germà Joan Grané demostrant com les bones iniciatives tenen presència a la nostra televisió pública. És una oportunitat única, tot i que sinó podeu anar a la web d'Eulogos Media [web], la productora de Grané, i demanar-lo perquè us arribi a casa. Cal dir que aquest document va ser guardonat amb el Premi Farel (Neuchâtel, Suïssa 2008) especialitzat en cinema de temàtica religiosa.
Gràcies, Francesc, per tota la teva feina que fas i per col·laborar també a Valors [Utilitzar la religió, per exemple], que sé que ets sents també com la teva revista.

Comentaris

Entrades populars