[LaRiera48] CiU supera per primer cop el PSC en unes generals a Mataró i el PP trepitja els talons als socialistes

La victòria del Partit Popular a nivell general espanyol ha estat especialment amarga pels socialistes en localitats com Mataró, on per primera vegada des de 1977 el PSC no ha estat la formació política més votada pels ciutadans en unes eleccions generals. Aquest 20 de novembre de 2011 ha estat CiU qui s'ha alçat com la guanyadora a la capital del Maresme, obtenint 15.898 vots (27,55%) i pujant per tant 3.965 vots respecte els anteriors comicis generals, en la línia del conjunt del país. Al PSC, en canvi, l'han votat 14.924 ciutadans (25,86%), perdent 12.551 vots respecte l’any 2008. Ha obtingut, per tant, uns pèssims resultats -l'any 2000, amb la majoria absoluta d'Aznar i per tant amb uns mals resultats dels socialistes a nivell general, va arribar a treure 20.594 vots-.

La derrota del PSC és especialment sagnant perquè el PP ha aconseguit 2.099 vots més que els anteriors comicis generals pujant fins a 13.262 vots (22,98%), trepitjant com mai els talons als socialistes en unes generals a Mataró. El PP fins i tot ha tret més vots que l'any 2000, amb la majoria absoluta d'Aznar, quan va treure 12.916 vots i el 23,28 per cent del total. El daltabaix a can PSC encara és més gran perquè a tota la resta de ciutats de la segona corona metropolitana -les més semblants a Mataró per perfil sociodemogràfic- han guanyat els socialistes -Vilanova i la Geltrú, Martotell, Terrassa i Sabadell-. Només a Vilafranca del Penedès -amb alcalde de CiU-, Granollers i a Mataró s'ha imposat CiU. A Granollers per quatre punts, a Mataró per gairebé dos.

L'únic però que poden trobar als resultats la gent de CiU i el PP és que, ara fa sis meoss, els seus candidats locals van aconseguir cinc mil -Joan Mora- i sis mil -José Manuel López- vots menys que avui -Joan Mora en va treure 11.121 i José Manuel López 6.884-. En el cas de CiU, a més a més, cal tenir en compte que, ara fa just un any va ser capaç d'arrencar gairebé vint mil vots a Mataró el dia que Catalunya va fer president Artur Mas. Avui, en una jornada històrica per a CiU, n'ha perdut una quarta part. Però òbviament els resultats d'avui també es poden llegir com un manteniment de la confiança dels votants de Joan Mora en la seva persona.

Pel que fa a la resta de partits, es confirma la solidesa del vot postcomunista d'ICV-EUiA i també d'ERC -sis mesos després de quedar exclosos del nou consistori, amb els resultats d'avui haurien mantingut els dos regidors obtinguts el 2007-. I, en canvi, la volatilitat dels gairebé 4.700 vots de Plataforma per Catalunya, que han quedat reduïts a 2.518 (4,36%). Amb més detall, ICV-EUiA ha tret 4.536 vots (7,89%), obtenint 1.514 vots més que les darreres generals, i ERC -junt amb Reagrupament- n'ha tret 3.232 vots (5,60%), perdent només 175 votants respecte el 2008. Pel que fa a Plataforma, l'electorat mataroní ha matisat avui el vot massiu del maig passat per a Plataforma per Catalunya emmarcant-lo com un avís als partits fins llavors governants de què calia actuar amb més fermesa respecte a les conseqüències negatives que provoca el fenomen de la immigració. Però també ha assenyalat que la formació ho té cru en contextos catalans o generals -els vots que ha tret són una mica més del que va treure a les autonòmiques del novembre passat, 1.710-. Finalment, queda clar que Esquerra Republicana de Catalunya és una formació que té un lloc a la política de la ciutat, amb una bona base de vots que basculen -i poden portar al partit fora de l'Ajuntament- en funció de les circumstàncies. Però que hi són, disposats a votar ERC quan aquesta s'ho mereix.

Els resultats d'avui, òbviament, provocaran els seus efectes dins dels partits mataronins, especialment del PSC. La generació blackberry del PSC local, després d'haver col·locat Ana María Barrera com a "candidata" mataronina, ha rebut un seriós correctiu. Després dels resultats d'aquest 20-N, els altres sectors del partit a Mataró sempre podran argüir que el pèssim registre d'avui és degut a l'haver situat l'exregidora de Joventut i no l'alcalde sortint, Joan Antoni Baron, com a cap visible de la campanya. Es declara, per tant, un empat entre els dos sectors: l'equip blackberry va atribuir els mals resultats de les municipals a Baron, ara l'equip de Baron podrà atribuir els dolentíssims resultats de Mataró a l'equip blackberry. L'equilibri de forces promet una dura pugna per saber qui s'imposa a l'executiva local que tard o d'hora s'haurà de proclamar després del període d'interinatge obert pels resultats a les municipals.

Finalment, en clau de governabilitat de la ciutat, la majoria absoluta del PP a nivell espanyol no preconitza cap interès de l'alcalde Joan Mora en arribar a un pacte amb els populars a nivell local. De manera que, probablement, avui ha quedat decidit que el govern municipal del mandat 2011-2015 estarà format únicament pels vuit regidors de CiU, com s'albirava des d'un principi, i que la forma de governar la ciutat serà a partir de la tècnica de la "geometria variable", pactant en alguns casos amb almenys el PSC, en altres amb el PP i CUP -com amb l'aprovació de les ordenances el darrer ple- i encara en alguns altres casos amb PP Plataforma per Catalunya. Veurem fins on és capaç d'arribar Joan Mora amb aquesta fórmula de govern.

Comentaris

Entrades populars