[LaRiera48] CiU pacta amb el PSC i trenca amb el PP, que treu a la llum un pacte secret signat per l'alcalde

Els fets es precipiten avui dimarts al número 48 de La Riera, l'edifici consistorial: en un sol dia s'ha escenficat el trencament entre CiU i PP i aquesta tarda es veurà com la sociovergència s'instal·la -almenys pel 2012- a Mataró. Anem a pams.

Aquest matí, els populars mataronins capitanejats per José Manuel López han convocat una roda de premsa a primera hora del matí [notícia a Capgròs i a MataróNotícies.cat] per anunciar el trencament del pacte suposadament només tàcit que mantenien des de l'inici del mandat amb el grup municipal de CiU. Però és que, una estona després, a través del seu perfil de Facebook, el popular Marcos Fernández ha penjat la part final d'un document fins ara secret on es veuen estampades les firmes de l'alcalde Joan Mora i del president del grup municipal del PP José Manuel López. No ha transcendit tot el contingut del pacte, però se sobreentén que aquest incloïa el suport del PP a les ordenances i els pressupostos del 2012 a canvi d'una visualització clara de la presència dels populars en el sector governamental del ple, inclogués o no la presència física al govern.

Aquesta tarda, per la seva banda, hi ha convocada una roda de premsa on, com ja ha avançat El Tot Mataró [aquí], el cap del grup municipal socialista Joan Antoni Baron anunciarà el suport de la seva formació a les ordenances fiscals i, per tant, als pressupostos de 2012 en companyia de l'alcalde Joan Mora. S'escenificarà, doncs, el canvi de parella de ball, perquè l'aprovació inicial de les ordenances es va fer amb el suport del PP, l'abstenció de la CUP i el vot de qualitat de l'alcalde -un exercici ben rocambolesc, francament-.

Diverses consideracions gairebé d'urgència. La primera és que és una gran notícia saber que la ciutat podrà tenir uns pressupostos aprovats de cara al 2012 i que no haurem de sobreviure amb la prorrogació dels anteriors. Hauria estat una notícia funesta en un any com aquest i que hauria dit molt poc sobre la capacitat d'entesa dels polítics -a més, probablement pel PSC hauria estat més rendible no fer aquest pas-. En una anterior entrada en aquest bloc ja vaig defensar que hi hagués pacte amb el PP o amb el PSC, perquè la situació de crisi econòmica feia insuportable una escenari de govern en minoria, sense cap suport extern. Amb uns, amb altres o amb tots dos, però que hi hagués pacte.

En segon lloc, però, els fets d'avui avalen aquells que diuen que l'inexperiència i la manca de destresa en l'exercici del joc polític està passant factura al govern de Joan Mora. Si existia un pacte amb el Partit Popular, per què no es feia públic? Com és, en canvi, que avui es fa un pacte amb el PSC i sí que es publicita immediatament? És que hi ha classes entre els partits de Enllaçl'oposició? No serà que Mora té por de la seva pròpia parròquia -la militància i l'electorat- i que volia evitar com fos que la imatge de CiU s'associés a la del PP abans de les eleccions generals? S'haurà de veure com es desenvolupen els fets a partir d'ara mateix, però el que està clar és que amb la sortida a la llum d'aquest pacte secret amb el PP, el govern municipal s'acaba d'embolicar en un esbarzer de credibilitat política que és l'últim que necessitava ara mateix.

Comentaris

Entrades populars