Contra la banalitat, 'Pensar la vida'* | Lluís Duch també a la II Jornada Valors



El periodista, Jordi Cervera, escriu en el seu bloc: "La banalitat ens porta, la profunditat ens espanta". Aquest és un dels grans drames de la nostra societat: viure en la banalitat -sense criteri, sense sentit- ens resulta més fàcil que no pas viure amb consciència; no ens genera complicacions, no ens planteja noves preguntes ni ens apressa a buscar resposta a aquelles que ja ens hem formulat. La banalitat, com una taca d'oli, ha anat impregnant la societat: és present als mitjans, a la política, a la literatura... Fins i tot aquells temes de gran transcendència com la mort, el patiment, les injustícies o la violència es tracten sovint sense respecte i amb frivolitat.

Resulta evident que aprofundir -especialment pel que fa a nosaltres- ens espanta. Assimilem prendre's seriosament la vida a avorriment i creiem que si ens parem a reflexionar massa sobre l'existència aquesta passarà de llarg i no arribarem a gaudir-ne. És justament el contrari: cal aprofundir, viure amb criteri, pensar la vida... per poder gaudir de la pròpia existència. Viure amb profunditat, amb consciència, no significa exhibir en tot moment una posició hieràtica sinó encarar el dia a dia intentant comprendre com de valuosa n'és la vida i actuant en conseqüència, gaudint de cada moment.

La gresca, la broma, l'humor... són necessaris, però amb límits i com a instruments per viure una vida amb sentit, recordant allò de què hi ha un temps per a cada cosa. La disbauxa no pot ser permanent, perquè la rauxa sense el seny no té cap sentit. El repte no és fàcil però només intentar-ho ja valdrà la pena. Ja ho deia el poema que "no hi ha camí sinó que es fa camí en caminar".

* Editorial de la revista Valors del mes de febrer.

Joan Pera, Francesc Torralba i Ferran Sáez escriuen aquest mes a Valors

















En aquest número de Valors hi podeu trobar moltes més coses. Dins del monogràfic col·laboracions, comptem amb firmes autènticament de luxe, que han entès perfectament l'encarrèc que els fèiem des de la redacció de la revista: la del conegudíssim actor Joan Pera (aquí), la del sociòleg Ferran Sáez (aquí) i la del filòsof Francesc Torralba (aquí). Si voleu llegir el conjunt del monogràfic, on s'inclouen col·laboracions del crític televisiu Toni de la Torre i la psicòloga Maria Mercè Collel, podeu clicar aquí.

I A MÉS...


· Entrevista a Maria José Recoder, nova vicerectora de Relacions Institucionals de la Universitat Autònoma de Barcelona. "La privatització de la universitat és una de les crítiques, injustes, que es fa al Pla Bolonya". Llegeix l'entrevista sencera clicant aquí.
· Francesc Grané, filòsof i periodista. "La paraula 'Déu' en Obama". Llegeix l'article clicant aquí.
· Jordi Cussó, economista. "El de davant nostre". Llegeix l'article clicant aquí.
· Article d'Albert Botta sobre el llibre de Gregorio Luri L'escola contra el món, l'optimisme és possible.

Subscriu-te a la revista clicant aquí.

Lluís Duch s'afegeix al cartell de la II Jornada Valors i Compromís

Sortosament uns podem anunciar la incorporació del monjo de Montserrat Lluís Duch en el cartell de la II Jornada Valors i Compromís que es farà el 23 de maig, dissabte, a la Sala Cabañes de Mataró. Duch, que ja havia col·laborat a la revista en el número sobre la lentitud, completa el trio confirmat que fins ara formaven Antoni Puigverd, Laia de Ahumada i Margarita Rivière. El tema de la trobada, que durarà de 10 del matí a 2 del migdia, és la interioritat, el cultiu del món interior que sovint tenim ben descuidat.

Comentaris

Entrades populars