Penedès i Laietana. Una oportunitat o una pèrdua, per Mataró?

Els Capgrossos de Mataró actuant a Vilafranca del Penedès en una imatge retrospectiva.

Potser tot és culpa -gràcies, vaja- dels Capgrossos de Mataró. Els castellers de Mataró i del Maresme van desafiar, a mitjans dels noranta, les lleis de la tradició posant en marxa una colla castellera a l'altra punta de la segona corona metropolitana, molt lluny físicament -i encara més mentalment- de la zona tradicional de fer castells, Valls i el Penedès. Al cap de poc temps els penedencs i habitants de la zona s'han trobat com els Capgrossos els anaven a plantar castells impressionants a casa seva, als morros. Doncs a partir d'ara, a banda de la passió pels castells, sembla que una nova institució ens agermanarà, als maresmencs i els penedencs. Serà -si tot va com ha d'anar seguint els designis del Banc d'Espanya i la Generalitat- una nova caixa que agruparà les actuals Laietana i Penedès, segurament amb nou nom i amb el nucli de poder més a la caixa del sud que no pas a la maresmenca, per raó dels volums respectius.

La notícia rubrica el procés de fussió de les caixes al nostre país: a partir d'ara, a banda de la omnipotent La Caixa, tindrem una caixa del centre i sud del país (Tarragona, Catalunya i Maresa) i una caixa del centre i nord del país (Terrassa, Sabadell, Manlleu i Girona). La tercera caixa fussionada serà, geogràficament, la del litoral, la del mar. Potser no està tan malament. Més si al final la banca Sa Nostra de les illes s'hi afegeix, com es rumoreja. De fet, seguint aquella teoria de les pilotes grans i les pilotes petites de l'anterior director general Pere Antoni de Dòria, la nova caixa seguirà sent una pilota petita capaç d'ocupar un petit nínxol de mercat enmig de grans pilotes. Potser és un simple reposicionament seguint l'estratègia de sempre, de vendre proximitat i servei al client.

Ara bé, no deixen d'haver-hi interrogants. En primer lloc respecte el número de treballadors que hauran d'anar al carrer o en el cas del Maresme a treballar a Vilafranca del Penedès. Sabedors que segurament no es podran mantenir els noms, hi seguirà havent-hi un vincle local fort, entre Laietana i Mataró? I també... què en diu l'Ajuntament de Mataró, que té un representant en el consell d'administració de Caixa Laietana, respecte tot plegat? Demana un posicionament en aquest sentit, penso que amb encert, el cap del grup municipal de CiU, Joan Mora [veure post al seu bloc]. Perquè és clar, més enllà del punt de vista financer, com a gran empresa de la ciutat que és, que Caixa Laietana passi a dependre d'una nova entitat pot tenir molts aspectes positius, però és innegable que és un risc en el sentit que la ciutat perdi teixit economòmic, una entitat que aposta pel territori i la seva gent.... Veurem, doncs, com acaba aquesta història que, per anunciada, no deixa d'inquietar les patums de la capital del Maresme.

Comentaris

Xandri ha dit…
una oportunitat no? jo en só client i no em sembla malament que augmenti el seu volum veient com quedava el seu voltant.Tot i que hagués pensat un mapa de noves "caixa" diferents a les que estant pactades. En F potser ens ho aclarirà millor però sembla que la fusió no acaba de ser-ho del tot, opten per una via "no sé què" que els fa mantenir certa independència entre elles.
Goshi ha dit…
Si la idea era cridar la meva atenció parlant de castells i ficant una foto dels Capgrossos... ho has aconseguit!!

Eps! a veure si és l'últim cop que et deixes caure per Esparreguera sense avisar! ;)

Una abraçada,
Toni Rodon ha dit…
Penso com en Xandri. En tot cas, caldrà veure com s'organitza la nova caixa a nivell intern per no perdre el "to local".

Per cert, segur que ha de perdre el nom? :P No el pot mantenir? (ho desconec, per això ho pregunto...)
Joan Salicru ha dit…
Xandri,
Si, en principi es pot veure com una oportunitat però no hem d'oblidat que el valor afegit seu és la proximitat.

Goshi,
La idea era començar d'una forma original, però si he aconseguit atreure la teva atenció fantàstic.

Toni,
Tindrà un nou nom, segur. És la tendència de totes les caixes i ja s'ha confirmat.

Gràcies a tots pels comentaris.
joan

Entrades populars