[LaRiera48] El sobreseïment de Baron i Bassas fa esclatar la precampanya

Inesperadament, després d'un any d'incertesa i neguit a l'edifici de La Riera 48, aquesta tarda saltava la notícia, que durant el migdia ja corria per les altes esferes de Mataró però també a Barcelona: el jutge ha sobresseït la imputació de l'alcalde Baron i el regidor d'Urbanisme Ramon Bassas en el cas de Can Fàbregas. Gran sacsejada a la política municipal mataronina a poques setmanes de les eleccions, un moviment que podria afavorir clarament la revalidació del càrrec per Joan Antoni Baron, si és capaç de treure's la llufa que durant molts mesos ha hagut de vestir en relació a aquest afer. L'anunci, que podia haver arribat sis mesos enrera o d'aquí a sis mesos, suposa almenys de moment una injecció de moral a les files socialistes locals, molt tocades per aquesta qüestió després d'una mala temporada en què també s'ha anunciat la retirada de la vida política d'Alícia Romero, entre altres coses.

Està clar doncs que la decisió judicial pot beneficiar clarament l'alcalde i els seus socis de govern, però a qui perjudica? És obvi que el possible gran damnificat -com sempre, depèn de com s'expliquin les coses- de l'anunci és el cap de l'oposició, Joan Mora. El líder de CiU, habilidíssim, ha estat la primera persona a anunciar via Twitter el sobreseïment de la causa, en el mateix moment que l'alcalde i el regidor d'Urbanisme anunciaven la notícia, a les cinc de la tarda: "Una bona notícia per Mataró. Sembla que s'arxiva el cas Can Fàbregas. Encara queda el serrell urbanístic, però esperem que acabi bé". Avançant-se a les crítiques que poca estona després li plovien de la presidenta del PSC local Consol Prados, Mora intentava desmarcar-se de la més que probable cacera que els socialistes iniciaran contra ell després d'haver donat suport no a la imputació, òbviament, però si a la causa de la plataforma Salvem Can Fàbregas i a la CUP, que és qui legítimament han litigat contra Baron i Bassas durant els darrers dos anys. Mora haurà de fer esforços per mostrar-se com un ferm partidari de l'arribada del Corte Inglés a la ciutat, que és per on els socialistes intentaran burxar-lo. La CUP, per la seva banda, s'ha afanyat a presentar la decisió com una mostra més de l'aliança dels poderosos davant la qual els independentistes intenten fer front.

La decisió, òbviament, tindrà el seu efecte en una campanya electoral oberta dijous de la setmana passada amb un tímid i no gaire reeixit acte de proclamació de Joan Antoni Baron com a alcaldable socialista. Obliga, sobretot, a imprimir velocitat no de creuer sinó directament de coet a Joan Mora, si no vol perdre els bons auguris que les enquestes internes dels nacionalistes donen a la candidatura de CiU a Mataró -sembla que la direcció nacional inclou la capital del Maresme dins les apostes prioritàries de Barcelona, Terrassa i Girona-. Mora ha de sortir de seguida de l'anonimat en què sembla instal·lat des de fa uns mesos i obrir definitivament el combat: si no ho fa ara, podria perdre la seva oportunitat i haver-se d'esperar quatre anys més.

Dia important, avui. El jutge s'ha encarregat de posar a mil revolucions la precampanya electoral. Comença definitivament la gran batalla de les municipals a Mataró.

Comentaris

Anònim ha dit…
Esta es "la Riera 48" que me gusta.

Entrades populars