[LaRiera48] L'acord entre les forces de l'independentisme institucional, clau per un futur nou tripartit

Jugada mestre -per part d'ERC- presentada divendres a la tarda a Mataró: finalment hi haurà, a diferència de Barcelona, una sola candidatura de l'independentisme "institucional" a Mataró. Esquerra Republicana ha arribat amb un acord amb Reagrupament -570 vots a les darrers autonòmiques a la capital del Maresme- i la plataforma Junts Decidim! -on s'inclouen membres de Solidaritat per la Independència, amb 1.500 vots el 28 de novembre a Mataró- per anar junts sota el mateix paraigües electoral el proper 22 de maig. Amb aquest acord, s'avorta la possibilitat que el vot independentista quedi dividit en quatre trossos a la ciutat: ERC, CUP, Reagrupament i Solidaritat. Se simplifica enormement el panorama i a grans traços es pot dir que hi haurà una candidatura de l'independentisme institucional i una de l'independentisme antisistema.

Dèiem jugada clau perquè davant la probable davallada que ERC tindrà -en línia amb els resultats a la resta del país a les autonòmiques del passat novembre- la presència de Reagrupament i Solidaritat competint amb ERC en el camp de l'independentisme institucional és obvi que hauria pogut fer molt mal als homes comandats per Francesc Teixidó i Sergi Penedès. A les autonòmiques entre Reagrupament i Solidaritat, sobretot gràcies als segons, es va evidenciar uns 2.000 vots independentistes que van preferir aquestes sigles a les d'ERC a Mataró. Només que la nova coalició electoral independentista -tot i que anirà estrictament amb les sigles d'ERC- aconsegueixi esgarrapar 500 d'aquests vots, el manteniment dels dos regidors republicans a La Riera 48 està pràcticament garantit.

I això té una possible traslació clara en els comicis. La hipòtesi de sortida dels propis partits és que el PSC podria baixar entre un i dos regidors, i que CiU podria en canvi sumar-ne un o dos -simplement per l'onada general catalana, cal veure com la influència sobretot de Baron en el seu electorat és capaç d'aturar l'hemorràgia-. En aquest sentit, és obvi que el manteniment dels dos regidors que tenen tan ICV com ERC en aquests moments és clau si el que hi ha és voluntat de sumar de nou entre les forces que es diuen d'esquerres o de progrés. No està escrit enlloc que ERC hagi de donar de nou els seus dos vots a una possible investidura de Joan Antoni Baron -en el cas d'ICV això sembla més clar; en tot cas mai ho faria amb CiU-, però el que és evident és que si ERC es quedés amb zero o un regidor les possibilitats de repetir tripartit s'haurien complicat enormement. Amb l'acord de divendres, doncs, la suma del tripartit torna a ser possible a Mataró. Segur que l'alcaldable de CiU, Joan Mora, n'ha près bona nota. A més, en el cas que les coses els vagin bé, els d'ERC podran vendre molt car -molt més car que ara- els seus dos vots afirmatius, exactament el mateix que ICV-EUiA.

Comentaris

Anònim ha dit…
Si ERC pot evitar un altre tristpartit, ho farà, malgrat que el PSC hagi fet neteja dels pitjors, especialment la teva amiga Romero.

Entrades populars