CSA un any: La Canonja, Roc Muñoz

El tercer dia de la ruta de Com són els alcaldes vam obrir el meló dels llocs i alcaldes curiosos, que també n'hi va haver, entre la trentena que vam entrevistar l'estiu passat. En aquesta ocasió va ser a La Canonja, una localitat que estrenava la recuperació de la titularitat com a municipi -fins aquest 2010 era una Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) pertanyent a Tarragona. Per tant no tenia alcalde en sí. A més, entre separar-se de Tarragona i ser municipi, el dirigia una gestora, a l'espera de noves eleccions municipals, encapçalada pel responsable de la EMD. Si, vam fer un curs d'Administració Local, fent aquest programa...-.

El poble 947 de Catalunya, tranquil, recordava molt Constantí, d'on són Els Pets, lloc on havíem parit la idea precedent al Com són els alcaldes un o dos anys abans fent una ruta semblant -"ai d'aquells moments en què et mires amb el teu company de fatigues i dius: "I si"... ja has begut oli-. De fet la base de l'economia del poble eren les fàbriques de la indústria petroquímica l'existència de la qual una generació vam conèixer per la fantàstica cançó de Lluís Gavaldà Constantí, molta merda i poc vi, on parlava de refineries, deixalleries i pudors. Al balcó del pati interior de l'Ajuntament, nou de trinca, s'ha de dir però que s'hi sentien ocellets i tot.

El seu alcalde, Roc Muñoz (PSC), era pastat al president Montilla -o a en Sergi Mas, potser més aviat; no faig conya-. Ningú es va atrevir a fer la broma fins que vam sortir de la gravació perquè, en aquests contextos de molts nervis, posar-se al riure enmig d'una entrevista pot ser fatal. Potser que no puguis acabar literalment l'entrevista. Un dia ens va passar. Però això vindrà d'aquí a uns quants dies... Però tornem al que ens interessa: Roc Muñoz, un alcalde, per tant, que no era ben bé un alcalde, com ja ha quedat clar, però que en canvi era més alcalde que alguns dels alcaldes que vam entrevistar. Semblava que li haguessin fet el trajo a mida. Podeu recuperar l'entrevista aquí. Amb tot, el millor d'aquell tercer dia de la ruta del programa era que fotíem el camp i deixàvem el nefast apartament de Salou. I ens encaminàvem cap a l'Espluga de Francolí, on coneixaríem el divertit i afable David Rovira (CiU).

Com està políticament La Canonja després de les darreres eleccions municipals, les primeres en què ha pogut escollir legalment el seu alcalde, sense més? Doncs el PSC de Roc Muñoz ha obtingut nou regidors, mentre que CiU s'ha quedat amb tres i el PP amb un. Una mateixa realitat política perquè de fet anteriorment, quan es feien eleccions per a la Entitat Municipal Descentralitzada, el PSC n'havia obtingut set i CiU dos, de manera que s'han ampliat el nombre de regidors. I un poble on van votar el 60 per cent dels seus habitants, cosa que ja és dir. Felicitats per la independència, Roc Muñoz. La independència de La Canonja, és clar.

Comentaris

Entrades populars