‘Cirkus Colombia’ i el final d’ETA
Però no va poder ser. En primer lloc per una qüestió purament pràctica: m’havia deixat les claus del pis en uns altres pantalons a casa –allò que passa quan te’n poses avui uns i demà uns altres sense intercanviar també tots els objectes que acostumo a dur a sobre-. I després per un motiu conceptual: feia molts dies que m’havia apuntat anar a veure Cirkus Columbia, de l’aclamat director Danis Tanovic –En Tierra de Nadie-, al Monumental de Mataró, dins el meu afany d’intentar no perdre’m qualsevol nou contingut relacionat amb els temes que m’obsessionen –Bòsnia n’és un, els que em coneixen ho saben-.
Total, que per culpa d’aquests dos motius, al final, a les nou del vespre, em trobava a la platea del teatre per veure la mencionada pel·lícula, que parla del moment immediatament anterior a l’inici de la guerra a Bòsnia. Però és clar, tornem-hi: aquell era un dia històric i jo resulta que estava a la platea d’un teatre, pràcticament sol, a punt de veure una peli que si, m’interessava molt... però en realitat on desitjava estar era al meu sofà veient en directe el final d’ETA, caram, per –entre altres coses- poder dir als meus fills o néts “si, si, me’n recordo que aquell dia el lehendakari basc va sortir des d’un tren a Nova York...” igual que quan pregunto a mon pare sobre el dia que van matar a Kennedy em diu: “Si, era a la Coma, fent teatre, va venir no sé qui a explicar-ho i tothom es va quedar molt commocionat”.
A mesura que va anar avançant la pel·lícula, però, vaig resoldre conceptualment l’afer: mentre una gent que ha estat més de cinquanta anys matant, extorsionant i amenaçant ens anunciava que havia arribat a la sàvia decisió d’abandonar les armes, el destí m’havia portat aquell dia en aquell lloc a veure aquella pel·lícula en una mena d’efecte revers. A la ficció que jo veia, per a uns, començava la guerra i a la realitat –si, de tant en tant feia una mirada al Twitter, ho confesso-, per a uns altres, s’anunciava el principi d’un final molt esperat. Veure com estava a punt de començar una guerra –que tu ja saps com es va desenvolupar- em servia per valorar encara més el final d’una acció violenta en un territori concret durant tants anys. Veure com, a gran velocitat, els odis van ressuscitant i organitzant-se a la pantalla gran em va servir per valorar especialment el que suposa haver estat capaços d’haver arribat aquí, entre molts –no tots-, a casa nostra. Per dir-ho més clar: només veient com de fàcil resulta desmuntar un país s’entén com de difícil és tornar-lo a muntar uns quants anys –dècades- després.
Així que avui només volia dir una cosa: moltes felicitats a tots els incansables lluitadors per la pau. Per a mi, vosaltres sou veritables herois. Penso en Ernest Lluch o Jesús Eguiguren, en Brian Currin o Gerry Adams, i també en Juan José Ibarretxe, José Antonio Ardanza i Arnaldo Otegi. Els que han estat valents i han saltat la paret com ningú hauria gosat de fer. Euskadi però també Catalunya i Espanya estan en deute amb vosaltres. Encara que molts no ho vulguin reconèixer.
Comentaris