[Clack] D'aquí a un mes el documental de Capgrossos al Monumental

El dia 16 de novembre farà un any de la inclusió dels castells com a patrimoni immaterial de la humanitat. La vetllada abans, dimarts dia 15, estrenem el documental sobre els 15 anys de la colla castellera Capgrossos de Mataró.

Recapitulem. El passat mes de juliol, just abans de l’inici de Les Santes, com a Clack presentàvem al Teatre Monumental de Mataró Santes15!, un projecte audiovisual al voltant de la nostra Festa Major: quinze equips de realitzadors coordinats per Eloi Aymerich mostraven la seva mirada sobre aquesta cita ineludible del calendari mataroní. Era un projecte, com ara el del documental de Capgrossos, que incidia en la dèria que tenim a Clack des de fa molt temps: explicar com som, a casa nostra, a través del llenguatge de la imatge, de l’audiovisual. Parlar de les “nostres coses”, sense voler dir que hagin de quedar entre nosaltres, a través del llenguatge del moment.

Aquest és l’esperit amb què mesos enrere vam entomar el repte de tirar endavant un documental sobre la colla castellera local, els Capgrossos de Mataró, a partir d’una idea plantejada per l’amic Efrén Garcia, periodista casteller, que ha estat un dels puntals del projecte. El quinzè aniversari de la colla, que se celebra aquest novembre, ens va semblar que era l’ocasió propícia per explicar una de les històries més fantàstiques que s’han construït els darrers temps a la capital del Maresme. Una història molt humana on els sentiments, les emocions i els valors han estat claus i durant la qual els membres de la colla han exhibit en tot moment una gran capacitat de superació. Un relat que teníem moltes ganes d’explicar perquè tot i que els protagonistes són mataronins, la seva història és absolutament universal i creiem que pot interessar a moltíssima gent, arreu del país i més enllà.

De manera que, ara fa ja sis mesos, vam posar carburant a la màquina i vam engegar els motors de la producció intentant conformar el millor equip possible. Finalment, el documental el signen l’Òscar Fernández, realitzador membre de la xarxa Clack, i el periodista i casteller Jordi Rovira, auxiliats en la part de l’argument i la història pels propis Efrén Garcia i Ariadna Vázquez, també de la xarxa Clack. Tots plegats auxiliats per una vintena més de persones sense les quals res d’això hauria estat possible. Sense els quals hauria estat impossible dur a terme un rodatge intens, que ens ha portat fins a Londres, rememorant el viatge de fa cinc anys que va esdevenir un dels punts d'inflexió més importants per a la colla.

Des de Clack, aquest documental és la manera de felicitar la colla castellera per la seva curta però intensa història, amarada d’humanitat i sensibilitat. Una història universal, amb protagonistes de Mataró, que ens ensenya de què és capaç un col•lectiu humà plural i divers quan decideix fer pinya de valent.

Comentaris

Entrades populars