La resiliència, aquest mes a 'Valors' amb Màrius Serra

Les canyes de bambú tenen una particularitat: tot i que poden rebre forts cops de vent, sempre tenen la força i la flexibilitat suficient per adoptar de nou la seva posició recta habitual. Aquesta és la imatge que han fet servir els psicòlegs per parlar de la resiliència, encara que es tracta d’una paraula provinent del camp de la física i s’aplica en la transformació dels materials. En un món i en un moment d’incertesa en què les envestides que rep l’home poden ser múltiples (efectes de la crisi econòmica, malalties, accidents, pèrdua d’éssers estimats...), el valor de la resiliència ha agafat molta força. Amb aquest terme, però, no solament ens referim a la capacitat de ser capaços d’aguantar les situacions traumàtiques, sinó de sortir-ne transformat, canviats.


És en aquest sentit més profund del terme, que Anna Forés –coautora del volum La resiliència, crecer des de la adversidad– ens presenta aquest valor en el monogràfic que segueix. En aquest número, però, també comptem amb la col·laboració l’escriptor i verbívor Màrius Serra [extracte de l'entrevista], una persona d’una gran sensibilitat vers la cultura però també d’una gran qualitat humana, com va demostrar amb el procés de superació de la mort del seu fill Llullu, aqueixat d’una greu malaltia des del naixement. Ell també va ser el protagonista d’un dels capítols [aquí] del programa de televisió Valors.tv que el 2011 es va emetre a la xarxa de televisions locals Comunicàlia i que vam dedicar a aquest mateix concepte.

A més, comptem amb la col·laboració d’altres institucions que treballen diàriament amb persones que han de vèncer processos dolorosos i, per tant, afortunadament també observen persones que superen amb escreix les dificultats que la vida els posa en el camí, és a dir, testimonis de resiliència. Es tracta de Nexe Fundació, l’Institut Guttmann i el Servei de Dol de la Fundació Hospital de Mataró. En podrien ser moltes més, perquè les adversitats són moltes, però també les lliçons que en podem aprendre.

· Consulta també [extracte de l'entrevista] que fem a Manel Camós, responsable de la Comissió Europea a Barcelona.

Comentaris

Entrades populars