Teatre per no perdre la memòria*

Dues de les participants al grup de tratre Catalinas Sur, al barri de la Boca de Buenos Aires. Foto: Àngels Ribas.

A diversos indrets d’Amèrica del Sud, el teatre ha estat històricament molt més que un espectacle d’entreteniment. Encara avui, en els barris més depauperats de les grans capitals com El de La Boca a Buenos Aires, el moviment del ‘teatro callejero’ segueix intentant transformar la realitat més propera a partir d’aquest art. Una visita al grup escènic Catalinas Sur, que treballa muntatges al voltant de la immigració, així ho confirma. Són peces teatrals que pretenen no perdre la memòria respecte l’origen multiètnic del barri i actuar d’antídot contra possibles brots xenòfobs.

Catalinas Sur, al barri de la Boca, Buenos Aires. Passen pocs minuts de les nou del vespre d’un càlid dimecres de novembre –aquí és primavera- i desenes de persones conversen animadament al vestíbul del teatre El Galpón, un espai acollidor i sense luxes. Per fer passar la gana –avui si sopen ho faran ben tard- els presents maten el cuc empassant-se unes quantes empanades casolanes mentre beuen algun refresc o cervesa. Tots són membres del grup de teatre del barri, que assaja i actua en aquesta sala de forma habitual. Mica en mica, van entrant a la sala on es fan les representacions i es posen en disposició per començar l’assaig. (...)

Llegeix la resta del reportatge clicant aquí.

* Publicat a Foc Nou, gener 2008.

Més Argentina, a Mataró Ràdio
Avui casualment, la secció 'Mataronins universals' de l'Informatiu Vespre dels dilluns a Mataró Ràdio, estrenada la setmana passada, la dedicàvem a Argentina. Concretament recordant un dels pares de la pàtria argentina, Domènec Mateu, que era mataroní (com l'autor de l'himne nacional d'aquest país, Blai Parera), i parlant també amb un mataroní que ara viu a Argentina, Manuel Cuyàs, dissenyador al diari Clarin. Per acabar-ho de rematar, el copilot mataroní Joan Rubí ens parlava també des d'Argentina després de la seva primera participació a un Dakar, enguany dut a terme en terres sudamericanes. Podeu seguir tot el paquet clicant aquí.


Comentaris

Entrades populars