[LaRiera48]: Francesc Esteve, el nou home fort de l'Ajuntament

D’esquerra a dreta, Josep Pocurull, Francesc Esteve, l’alcalde i Joaquim Bach
D’esquerra a dreta, Josep Pocurull, Francesc Esteve, l’alcalde i Joaquim Bach, reunits el dia de la seva posada en funcionament. Foto: Ajuntament de Mataró.

En mica en mica, el puzzle que és, en realitat, muntar i estructurar un govern, es va completant, als despatxos de la Riera 48. Passat el període estiuenc, s'han incorporat a la disciplina del govern de Joan Mora tres nous càrrecs de confiança després que l'alcalde en fes els nomenaments via decret durant el mes d'agost. Qui són aquests tres nous personatges que tindran, sobretot un, una forta empremta en el nou govern? El càrrec de coordinador general, el "gerent municipal", tal com l'hem vingut anomenant fins el moment, serà Francesc Esteve, que ha estat l'home fort de Miquel Buch a Premià de Mar des de desembre de 2009. Les altres dues novetats són Joaquim Bach, coordinador de l’Àrea d’Administració i Atenció Ciutadana, i Josep Pocurull, coordinador de l’Àrea de Promoció Econòmica i Innovació. Aquests tres nous càrrecs eventuals comparteixen el fet de venir de fora de Mataró -tot i que la intenció de Joan Mora, segons ell mateix havia apuntat, era posar en valor professionals que ja estiguessin treballant a la Casa Gran-: tots tres s'han mogut molt pels Vallesos i, per exemple, Esteve i Bach van coincidir molts anys a Les Franqueses del Vallès mentre que Pocurull estava vinculat fins ara a l'Ajuntament de Granollers.

Tots plegats, però, s'especula amb què aportaran saba nova a l'Ajuntament i una manera de fer també diferent, però especialment rellevant s'espera que sigui la presència de Francesc Esteve, que enceta una nova pàgina de la seva biografia en la ciutat més gran on ha treballat fins ara. I ho fa en un Ajuntament que no ha conegut mai la figura del gerent, perquè fins ara sempre s'havia pensat que hi havia d'haver un cap de gabinet que fes de coordinador general de l'alcalde i del conjunt del govern, però més en termes comunicatius que de gestió. Ara la cosa variarà una bona mica. Aquesta figura del cap de gabinet la protagonitza el periodista Joaquim Barnola, però sota la fórmula de "coordinador general" hi haurà un reforçat Francesc Esteve molt amatent a com es gasten els diners de cada cartera en època de vaques magres. "Clar, és com si fos l'empresa de l'alcalde", diuen amb mala llet des de l'oposició. Esteve, arriba de Premià amb molt bones referències. Fill del nou president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona i abans de Premià de Mar havia estat secretari i coordinador general de l’Ajuntament de Les Franqueses del Vallès. De tarannà conciliador -"té mà esquerra", diuen- i perfil executiu. "És gairebé una desgràcia que se'ns l'enduguin de Premià", apunta una font de l'equip de Miquel Buch, el batlle de la segona ciutat de la comarca.

L'arribada d'Esteve i la creació del nou càrrec poden marcar un abans i un després en la manera de funcionar de les entranyes de l'edifici de La Riera 48, que al cap i a la fi és que el reivindicava Joan Mora durant la campanya electoral. Històricament, les forces d'esquerra han estat molt curoses no exactament en tenir càrrecs de confiança, que n'hi ha hagut i molts, sinó en què quedés clar la preminència dels polítics sobre els tècnics d'una forma tan absoluta... que l'aportació de talent d'aquests professionals ha estat en general molt minsa. Però un Ajuntament, tot i no ser una empresa, en part hi funciona. D'aquí que ajuntaments fins ara en mans socialistes com el de Barcelona haguessin ja introduït aquest figura -Andreu Puig, procedent d'ESADE- en el mandat passat.

Per Francesc Esteve, per si fos poc, haurà estat arribar i moldre perquè aquests dies, tot i que no hi hagi un nou Pla d'Actuació Municipal presentat pel govern -es continuarà funcionant amb l'anterior-, si que cal preparar els pressupostos de 2012, així que les sessions entre l'alcalde Mora i ell deuen ser maratonianes: cal treure el màxim suc a les migrades finances municipals, que amb tota seguretat no veuran cap increment d'impostos que pugui millorar-les.

Amb l'arribada d'Esteve i superats els 100 primers dies de gràcia, el govern de Joan Mora ha de fixar ja velocitat de creuer. Toquen fer uns primers pressupostos i lligar-ne el suport polític. És hora de què comenci la política amb majúscules. Lamentablement, Mora no podrà comptar de moment amb el suport de Marcel Martínez, al qual ha hagut de retirar-li les competències d'Educació i Cultura per motius de salut -Marcel, millora't!-. Un hàndicap que Mora haurà d'escometre de la millor manera possible. S'hi afegeix a més que a l'IMAC no hi ha subtitut per l'anterior directora Esther Merino -a l'IME si que Pilar Navarro, de CiU, substitueix la històrica Montserrat Taberner-. Sigui com sigui és el moment de demostrar que la màquina és capaç de funcionar i de fer-ho millor que els anteriors responsables del govern municipal. Mora, mentrestant, està fent una veritable marató per donar-se a conèixer en ambients veïnals on la notorietat de l'anterior alcalde, Joan Antoni Baron, era abassegadora. La seva agenda d'actes n'és una bona mostra.

Comentaris

Entrades populars