LaRiera48: Política 2.0. Baron, Romero i Mora discuteixen l'afer del prostíbul al Facebook

La veritat és que el que ha passat aquest diumenge a la xarxa social Facebook no té precedents a la ciutat: un comentari de Ramon Manté primer i posteriorment de Jesús Gonzàlez ha provocat que la popular pissarra general del món es convertís per una bona estona en un ple virtual, una rèplica a la xarxa del ple municipal que cada mes se celebra al Saló de Sessions de l'Ajuntament: l'alcalde Joan Antoni Baron, el cap del grup municipal de CiU Joan Mora, la regidora de Llicències Alícia Romero i diverses ciutadans discutint sobre la possible construcció d'un macroprostíbul al polígon de Les Hortes del Camí Ral, un local que un empresari vol obrir en un solar de la seva propietat i que sembla que té tots els permissos en regla. Una demostració, la d'aquesta tarda-vespre a Internet, de gran adaptació a les noves tecnologies per part dels nostres polítics... una adaptació segurament excessiva com admeten en privat altres regidors de l'equip de govern. Podria fer el link al mur d'on he capturat la conversa, però crec que val la pena reproduir-ho en la seva literalitat.

Joan Mora Bosch
(...) tampoc es tracta de que el meu model és bo i el dels altres dolent. Això ja està massa gastat com la cantarella de dretes i esquerres. Fixa't que el problema no està en els paletes o en les obres en si. El problema està en la activitat que s'hi pensa desenvolupar, en la planificació, en le creació de riquessa i per això hem de treballar més profundament en els projectes. Ens cal treballar molt el el model de viabilitat de cada projecte perquè és molt més fàcil invertir en totxo que fer-lo rendir. Avui, per desgràcia, en tenim moltes mostres en l'economia privada (locals en lloguer i en venda).A la meva manera d'entendre, és aquesta manca de profunditat en els projectes el que fa que tinguem la sensació de que no anem bé.I tornant a l'origen de la qüestió, creus que és lògic que no haguem sabut res dels prostíbuls fins ahir ho va treure l'ACN.En la relació de decrets de la comissió d'innovació i presidència del gener hi sortia més o menys com 'sala de festes, espectacles i annexes' ?Una cosa així no mereixeria una mica més de reflexió?...
Mostra'n més...Sembla ser que ho sabeu des del juliol passat ...No ha mancat planificació en els usos de cara a impedir aquesta mena de Parc temàtic del sexe i la prostitució? No em sembla que Mataró es mereixi aquest tracte.
Fa 3 hores

Alícia Romero Llano
Realment, em sembla incre...
Mostra'n més...ïble alguns comentaris que estic llegint per aquí. Em sap greu el cinisme, en alguns casos, i la demagogia, en d'altres. Joan, al mes de juliol es va entrar aquesta petició a nivell administratiu, com han entrat d'altres. Ha estat en període d'exposició pública, hi ha hagut anuncis oficials i s'han fet decrets amb el nom que pertoca. Però, el tema no és si CIU n'estava o no al cas, el tema és perquè CIU va aprovar un Decret l'any 2002 que permetia i regulava els prostíbuls a Catalunya. Des de ls Ajuntaments estem atrapats si no volem infringir la llei. Centrem el debat i aquest no està a Mataró, sinó què passa amb la prostitució i com es resol aquest tema.
Fa 3 hores

Joan Mora Bosch
Alícia, si el decret del 2002 afecta a tot Catalunya com és que "rebem" a Mataró? La culpa és dels altres com sempre?Vols dir que ha estat a exposició pública que es construia un prostíbul? o una sala de festes, espectacles i annexes? Desviar el problema cap a la Generalitat no es de rebut. O deixarem que se'n implanti un cada 150m ? i els plans d'usos per a evitar-ho? Això no pot ser.Ningú t'ha avisat del que això podria representar? N'heu parlat al govern? ... perquè amb nosaltres no.Tu saps el que costa treballar a favor de portar a Mataró activitat. Creus que això ho afavoreix? ...
Mostra'n més...Què hi diu el govern? No vull pensar que qui ha fet una pila de comentaris abans, ara s'hagi esmunyit ...segur que no però ho sembla una mica.
Fa 3 hores

Alícia Romero Llano
Joan, és una activitat econ...
Mostra'n més...òmica reglada. Des del meu punt de vista no podem fer res perquè no s'hi instal·li perquè hem de cumplir la llei. Està passant a Mataró i a d'altres municipis, no només aquí. Entenem-ho és una normativa de la Generalitat, que la canviin i no l'aplicarem però no podem fer res. Quins usos? Els usos han de ser recreatius i ho són des de fa anys al PGOU. No és tan senzill. Crec que hem de ser més responsables. Hi ha molt a dir sobre el tipus d'activitat però el debat no ens pertoca a nosaltres, sinó al país. I em pregunto perquè no s'ha resolt en tants anys. Jo tinc la meva opinió però aquesta és irrellevant en aquest cas. No estic contenta, i tant que no!

Joan Antoni Baron
Realment increïble Alícia. Com sempre es va amagar el debat per part de qui tenia la responsabilitat de solucionar el problema (devia ser un altre: ara no toca!) i passar el problema als ajuntaments. Ja veus com ha acabat l'Ajuntament de La Jonquera, condemnat als tribunals i forçat a donar la llicència del prostíbul. Però Alícia, alguns ja estan en campanya i ajudar, si mai ho han fet, perquè ho haurien de fer ara?

Alícia Romero Llano
Tota la raó, Joan Antoni. Em sap greu, però, suposo que perquè, encara crec que la politica és una altra cosa i cada dia em decepciono una mica més...

Joan Mora Bosch
Diu que el que ha entrat a l'autopista en sentit contrari sempre explica que són els altres els que van malament.Expliqueu com és que no n'hem parlat abans i ens en hem assabentat per l'ACN?Per ajudar, t'han de permetre-ho primer i aquí ha mancat transparència. No confonguem les coses.

Joan Antoni Baron
Alícia, us heu deixat algun dels tràmits (comissió informativa, informació pública, permisos previs, informes urbanístics) que calien?
(...)


Joan Mora Bosch
Aquesta forma d'abordar els problemes no ens ajuda gens.Joan Antoni, deixem les coses al seu lloc perquè preferiria parlar-ne amb calma i què podem fer ara.Creus que un decret que digui "sala de festes, espectacles i annexes" o alguna cosa així, ho identifica? Això no és transparència i ho saps. Si us ha semblat que no s'hi podia fer res, com és que no n'hem parlat a veure què se'ns acudia i podíem intentar entre tots trobar alguna fórmula?Detecto en les teves paraules dues coses: una, que no et dirigeixes a mi mai i l'altre que tampoc en sabies res....
Mostra'n més...Així és difícil ajudar.
(...)


Alícia Romero Llano
Joan, em sembla poc seriós el què dius. Nosaltres no amaguem res, només faltaria. Tot és púiblic. I deixa de dir que no deixem que ens ajudis perquè no tens cap interès a fer-ho. Ho tinc clar després de les teves declaracions sobre aquest tema. Enfoques el tema on a tu t'interessa (la informació) i no on interessa als ciutadans. Quina decepció!
(...)

Joan Mora Bosch
Decepció, Alícia? que fem la tasca que ens toca d'oposició?Cadascú al seu lloc i fent la seva feina.Saber treballar amb la oposició és més rendible i intel·ligent que no pas fer-nos responsables de qui sap què.Que no deixeu que us ajudem és evident -tu ho dius- i si vols, de veritat, que treballem junts, no ens poseu aquests assumptes al davant amb els fets consumats.Si tant us molesta a tots aquesta situació, posem-nos a treballar per veure com ho evitem però la responsabilitat del que ha succeït fins ara no és nostra. ...
Mostra'n més...Ens hi posem?
(...)

Alícia Romero Llano
Joan, en cap moment he dit que sigui vostra. Quan vulguis ens hi posem.

Joan Antoni Baron
Victoria, reduir la corrupció només als polítics és un mal favor a la política. I ja sabem que la no política interessa només als poderosos.

Joan Antoni Baron
Alícia, no m'has contestat!
(...)

Joan Antoni Baron
Joan, faré una excepció i et contestaré.Tinc com a criteri no contestar, ni tan sols mencionar, els polítics municipals de l'oposició en el facebook i en el bloc. Evidenment això només fa referència a qüestions polítiques i no pas personals.Per tant m'hauràs d'excusar però no canviaré el criteri. Espero entenguis que no és res personal.
fa prop d'una hora

Alícia Romero Llano
Joan Antoni, perdona, no l'havia llegit. NO ENS HEM DEIXAT CAP TRÀMIT: exposició pública, anuncis oficials, comissions informatives, informes previs urbanístics, etc... Tot correcte!
fa prop d'una hora
(...)

Joan Mora Bosch
Alícia, comença a pensar en com fer-hi i parlem-ne. Amb en Marcel hem demanat de veure els expedients de tot això i veure què hi podem fer, també. Espero que demà ho puguem fer.Joan Antoni, em deixes més tranquil ... ;-) si és una cosa de protocol.

Alícia Romero Llano
Joan, els expedient són públics

Joan Antoni Baron
N'estava segur Alícia.
(...)

Joan Mora Bosch
(...) És evident que si aquest tema va endavant -que nosaltres farem el que sigui perquè no- serà un problema per a qui governi Mataró. Ho serà, ara, per l'Alcalde Baron i ho seria per a mi l'any que ve, si s'escau. Per això hem d'aconseguir aturar-ho i, sobretot, perquè ho serà per a Mataró.Ja se que és fàcil "disparar" als polítics perquè us ho posem fàcil però no crec que sigui sempre així.Pel que conec a l'Alcalde, estic convençut de que a ell no li agrada (ni tampoc a l'Alícia) i que, veient que no ho sabia, està tant sorprès com jo.Ara falta que tots dos treballem per mirar d'aturar-ho però ja és trist de que ens haguem de veure així per manca d'anticipació política. Això s'ha de reconèixer, també.A veure ..."



Fins aquí la transcripció. Podeu aprofundir en els arguments d'Alícia Romero [aquí] i de l'alcalde Baron [aquí]. No té pèrdua tampoc el diàleg via Facebook que mantenen a tres mans també l'alcalde Joan Antoni Baron, l'escriptor Jordi Carrión i de nou el mestre Jesús González aquí. Mentrestant, Joan Mora dóna suport a un grup titulat "'A Mataró no volem un parc temàtic del sexe i la prostitució!" [aquí].



La tromba mediàtica que ha caigut als governants de la ciutat des que divendres al vespre ACN deixava anar l'exclusiva ha estat espectacular [veure post de Jordi Surinyach, aquí]. De cop i volta ningú parla de Can Fàbregas i la suposada capacitat de l'Ajuntament per acceptar si es dóna o no la llicència a la sala de festes que actuarà de prostíbul ha près el relleu en l'arena pública. En l'intercanvi de missatges transcrit, el Baron i la Romero més partidistes venen a dir que la culpa és de la Generalitat convergent perquè el 2002 va situar en el terreny dels Ajuntaments la gestió d'aquesta difícil problemàtica que és la prostitució mitjançant un decret. En el seu favor -en el de tots els alcaldes i regidors del país- hi ha el dir que els partits polítics, a nivell d'estat encara menys i també el seu, han estat incapaços d'abordar d'una vegada per totes aquesta situació i legalitzar una pràctica que -sigui moral o no, això s'ho sabrà cadascú- existeix i existirà. En aquest sentit, els intents de la consellera socialista Montserrat Tura en l'anterior tripartit van quedar en no res per la pressió dels sectors feministes del seu partit i així seguim.

Anem però al fons de la qüestió. Pensant en les prostitutes -algú hi ha pensat un moment?-, entre que la prostitució s'exercici d'amagat a l'Avinguda Maresme i que es faci de forma més o menys legal en un indret que almenys reuneixi condicions climatològiques i sanitàries i tingui un responsable al davant... és obvi que val més això darrer. Molt millor que la prostitució s'exerceixi de la forma el més legal possible i de manera que no hi hagi màfies ireconeixibles extorsionant dones vingudes del Sud sinó empresaris amb noms i cognoms als quals es pot anar a buscar en el cas que s'observi algun indici de delicte. Però des d'aquest cap de setmana una part dels mataronins semblen haver-se convertit en els campions de l'ètica i es rasguen les vestidures perquè tot i que és evident que tothom sap de l'existència de bordells el cert és que mentre no els veiem no ens molesten a la vista. O no?

El relat de Paulí Mojedano

Sembla que la polèmica del prostíbul -a Ventdelplà per cert també n'hi havia, i també volien instal·lar un centre comercial en una fàbrica, quines concumitàncies entre la capital del Maresme i el poble del Vallès Oriental, no?- amenaça doncs de convertir-se en el tema dels propers mesos a la ciutat. I fer-nos oblidar l'embolic de Can Fàbregas, al qual es refereix Miguel Guillén al nou portal dels informatius de Mataró Ràdio MataróNotícies.cat [aquí]. De resultes de la situació creada per la imputació de Baron i Bassas pel trasllat de la nau, precisament el cap del grup municipal del Partit Popular, Paulí Mojedano, va reptar l'alcalde a principis d'aquesta passada setmana a constituir un govern unitari fins a final de mandat, una proposta molt poc viable que quedarà en via morta. Ara bé, dins aquesta proposa Paulí Mojedano -que des de l'oposició de moment ha demostrat una gran capacitat d'articular discurs coherent i global- ha llançat aquesta setmana una bateria d'iniciatives entre les quals concretar el futur econòmic de la ciutat relligant tres elements que em semblen claus: el Tecnocampus, el projecte Mataró Marítim i la indústria cultural -Museu Bassat i sales musicals del Pla d'en Boet com a elements estrella-. El futur de la ciutat ha d'anar claríssimament en la direcció que indica el popular. Sinó temps al temps.

P.D.: A l'hora de "tancar aquesta edició" m'arriba la notícia que la Plataforma Alcalde Baron -inactiva des de les municipals- ha convocat un acte de suport a Joan Antoni Baron el 24 de febrer a les 8 del vespre al Casal Nova Aliança. Com dèiem la setmana passada, la situació és realment delicada i mostra d'això és la convocatòria d'aquest acte, inèdit entre els socialistes mataronins.

Comentaris

Ivan Pera ha dit…
Joan,

aquests elements de futur que dius que proposa en Mojedano, no són els mateixos que t'hem comentat sempre? des de fa força temps?

i són 5, els 5 de sempre: Tecnocampus, Corte Inglés, Musseu Bassat; Front marítim i Tren orbital.

5 elements per canviar la dinàmica i la història de la ciutat, adaptar-la als temps que vivim i fer-la font d'oportunitats.

Joan, les coses com són, si us plau.
Anònim ha dit…
Genial brief and this post helped me alot in my college assignement. Say thank you you seeking your information.

Entrades populars