[LaRiera48] Mora serà alcalde tancant tres dècades d'hegemonia d'un PSC que cedeix tres regidors a Plataforma per Catalunya

L'espectacular baixada del Partit dels Socialistes de Catalunya a Mataró ha propiciat aquesta nit que una Convergència i Unió enfortida amb un miler de vots respecte el 2007 hagi aconseguit un dels seus objectius a nivell català: l'alcaldia de la capital del Maresme, llargament ansiada per personatges de la talla de Ramon Camp, Josep Mañach o Joaquim Esperalba. Així, Joan Mora i Bosch serà el nou alcalde de Mataró després d'haver-se presentat per segona vegada a les eleccions municipals, aprofitant l'onada convergent a nivell nacional, i amb el gran dilema de pactar amb el PSC -sense Baron, haurà de ser, segurament- o amb el PP de José Manuel López. Un canvi històric que aquesta nit també s'ha produït a Girona i Barcelona, dos baluards de l'esquerra des de 1979 -altres indrets igualment simbòlics pel PSC com Lleida, Tarragona, Terrassa o la propera Granollers han aguantat perfectament-.

Les previsions que fèiem aquest matí des d'aquest mateix bloc s'han acomplert en part, perquè CiU i PP han pujat tots dos un regidor, mentre que ICV s'ha mantingut i PSC i ERC han baixat -les tendències que es veien a venir-. El que passa és que la intensitat d'aquesta baixada ha estat superior a l'estimada: el PSC ha perdut tres regidors i ERC els dos que tenia, de manera que la CUP es queda amb tota la representació institucional de l'independentisme a la ciutat. I curiosament, mentre el PSC perd tres regidors, la formació xenòfoba Plataforma per Catalunya entra al consistori de la capital del Maresme amb precisament tres regidors. Hem encertat en les tendències i en la idea que el proper alcalde seria Joan Mora, però no hem sabut dimensionar l'ensulsiada del PSC, que ha quedat per sota de CiU per primera vegada des de 1979, ni la irrupció amb força de la Plataforma per Catalunya. També hem errat amb la CUP: la previsible pujada de participació -cinc punts més, finalment- semblava que posaria més difícil als de Xavier Safont-Tria mantenir el regidor, però els independentistes han aconseguit rendibilitzar molt bé la feina feta durant quatre anys i han pujat fins als 3.000 vots.

Els propers compassos de la política municipal es viuran ara respecte l'articulació del futur govern de la ciutat. Aquesta serà la primera i principal tasca de Joan Mora durant aquesta setmana, alhora que haurà de començar a posar en pràctica el full de ruta del consens, la col·laboració i l'escoltar a tothom que ha anat deixant anar durant la campanya i ha repetit aquest vespre quan s'han sapigut els resultats. Mora ha demostrat moltes ganes d'aconseguir el tomb a la capital del Maresme. Ara li toca demostrar una altra cosa: que les seves receptes per sortir de la crisi són vàlides i rebaixar l'atur mataroní del 21%, és a dir, que el canvi ha arribat perquè la ciutat vagi millor del que ha anat fins ara.

Respecte la Plataforma per Catalunya, a qui no em cansaré de criticar pels arguments que usa, comença ara una altra tasca: és l'hora de desemmascarar tota aquesta operació política però fent-ho a partir dels arguments i de la veritat. Ara la PxC serà dins de l'edifici de LaRiera48, però serà qüestió -entre totes les forces de tradició democràtica- anar desfent el seu discurs farcit de mentides, demagògia i populisme. A Joan Mora, com a nou alcalde, li tocarà liderar aquesta tasca, en el qual la ciutat es juga seguir sent digna del llegat d'acollida i convivència que ens han deixat els nostres avantpassats des de fa dos mil anys. Mora ha d'estar al capdavant d'aquesta operació, però tota la resta hem de participar-hi i treballar-hi. Ha arribat l'hora d'arremengar-nos. Mataró ens crida.

Comentaris

Anònim ha dit…
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit…
Censor te lo dejo de nuevo. Ya tardas en llamar a todos los medios en la red y amiguitos a que lo borren.

Lo vergonzoso de todo esto es escuchar ayer en mataroradio a Oriol Burgada, ese gran periodista, decir que estaba en la sede de la agencia catalana de noticias, donde todavía trabajaba. Insinuaba que ahora con el cambio de color el enchufe se le acaba. Si es que lo echan dirá que es por motivos políticos y lo que no cuenta es por que lo contrataron, igual que a Salicru, Solsona, etc. A ver si es verdad que se os acaba el chollo. Recuerdos a tu madre Joan Salicru y felicitarla por ser, otra vez, regidora en el Ayuntamiento. Sobre pxc, en vez de haber estado los medios todos estos meses contando batallitas de las formaciones conocidas por todos de forma intencionada y teledirigida, haber informado también de todos y de cada uno de los que se presentaban. Este es uno de los motivos que los ciudadanos hayan votado creyendo las mentiras desde algunas formaciones y sin todo el conocimiento con la total falta de información de los medios. A ver si todos los medios hacen algo de autocrítica.

Entrades populars