'Poso que hem obert la porta després d'un intent de robatori?'

Em deixo les claus posades a la porta, per dins, i tanco la porta. Zas.... Al cap de deu hores, vist que amb unes altres claus les de l'interior no salten, truquem a un 'cerrajero' perquè ens resolgui el problema. Arriba i amb les mil tècniques que coneixem i mil més que millor no explicar, t'acaba obrint la porta i retornes a la llar desitjada. El manetes et fa la factura i diu: "Poso que hem obert la porta després d'un intent de robatori?". I jo: "Com?". "Si, home, després ho denuncies i vas als Mossos... és per lo de l'asseguradora".

Quins collons. Brutal. M'ha semblat una metàfora perfecte de per què estem on estem com a societat i com a civilització. El frau s'ha universalitzat i estandaritzat, de manera que les pròpies empreses suggereixen que facis accions que contravenen l'ètica: "És que jo estic obligat a dir-t'ho", es justifica l'home. Com que l'empresa t'ho fa dir? Increïble, de nou. Òbviament, però, la culpa finalment és del ciutadà que decideix usar aquesta trampa legal per estalviar-se el cost del seu oblit. Com podem reclamar ètica als bancs, als governants, als mestres... si nosaltres som els primers que no en som, d'ètics?

Història petita però concloent. A vegades la misèria moral del país m'espanta. Això ho hem de redreçar.

Comentaris

Regina ha dit…
Tambe hi ha l'altre versió, per desgràcia, la meva. Et passes pagant una asseguradora 12 anys, t'entren a robar, et buiden la casa.(literealment) i com que t'han forçat la porta però no esta esbotzada, no em paguen ni la meitat del que m'haurien d'haver pagat. Un altre cop t'asseguro que aparcare el que em diu la meva moral i esbotzare la porta jo mateixa.
Anònim ha dit…
La etica comença amb un mateix.

Demanar Etica als gobernants es implicit, natural i obligat. No hi ha cap paliatiu ni excusa, individual ni col.lectiva que justifiqui ni tracti de paliar que activitats fraudulentes individuals puguin impedir a la societat que demani als governants una transparencia i honestitat absoluta i mostrant respecte per tots els membres escollits per la societat per representar-los, incloent la oposiciò.

Malhauradament la casta politica d'un color i altre que avui en dia omple els plens a tot el pais, no ho te clar.

Entrades populars