[LaRiera48]: Focus mediàtics

El gran problema de la forma en què es fa la política a casa nostra, en bona mesura per part dels mitjans, és que es fabrica en forma d'espiral. De cop i volta, una notícia que fins fa un dia era un breu o ni apareixia als mitjans esdevé una voràgine de notícies, notes de premsa, missatges de facebook, converses de bloc.... de manera que el frame, el marc mental de l'àmbit periodístic que toqui, s'acaba focalitzant únicament en aquella qüestió durant dies. Tot això també passa en clau local; hi ha menys mitjans i per tant menys varietat, més sobreinformació de la mateixa cosa. S'acaba de comprovar amb l'afer dels prostíbuls, que ha ocupat l'atenció mediàtica dels polítics de casa nostra des de fa un mes i mig. Com que ningú s'atreveix a parar l'espiral, arriba un moment en què el límit entre la informació i l'entreteniment desapareix i aterra en el terreny sempre pantanós dels safarejos i els confidencials. Òbviament tot això també ha passat amb Can Fàbregas. Un bon exemple de tot això és la frívola enquesta que aquesta setmana proposava un conegut setmanari de la ciutat: "Quin dels dos polítics citats s'hauria d'imputar per l'afer de Can Fàbregas?". La resposta a "Baron", la resposta b "Bassas" i la resposta c "tots dos". Com si la qüestió fos un joc, vaja.

Després hi ha els temes recurrents, com la transformació de la xarxa viària a la comarca. O la remodelació pendent del Port de Mataró. O les obres del Tecnocampus -aquest tema sembla que deixarà de ser recurrent aviat-. Tot aquesta agenda mediàtica immediata per un costat i recurrent per l'altra actua com un tap que impedeix anar més enllà i reflexionar sobre qüestions pendents que la ciutat no té resoltes. A Mataró, per exemple, què passa amb l'única zona de la ciutat erma -el Triangle dels Molins- i la zona de Cirera Industrial? Se'n va parlar en el seu temps i del primer tema se n'ha fet menció darrerament arran d'una picabaralla PSC-ICV en el si del govern, però ningú parla del contingut en si del projecte. El mateix respecte la Llar Cabanellas: ara l'afer s'ha desencallat però ningú ha explicat clarament com lliga l'existència d'aquest nou centre de salut mental en el mapa sanitari de la ciutat. Què passa amb el mapa teatral de la ciutat? Tindrem projecte o no d'un nou teatre on actualment hi ha a la piscina perquè l'equipament esportiu se n'anirà precisament al Triangle dels Molins? S'està fent una bona política amb el tub verd i el reaprofitament de l'escalfor produïda per la incineradora? Seria possible fer més feina en aquest sentit, venent energia als pobles veïns?

L'excessiu focus mediàtic sobre els temes candents impedeix visualitzar la ciutat en tot el seu conjunt i per tant també en tot el seu potencial. Els periodistes, en part, tenim la culpa de tot això. Convé pensar-hi, perquè la nostra feina és interpretar el bosc sencer, una i altra vegada, no només l'escorça d'un dels arbres del bosc.

P.D.: M'alerten que el diari digital capgros.com publica una entrevista al director del Consorci Sanitari del Maresme, Carles Manté, reflexionant sobre l'ús que tindrà la Llar Cabanellas i per tant desmenteix en part el que deia quatre línies amunt. Ho podeu llegir aquí. Per cert, s'ha de felicitar Xavier Amat i Capgròs per l'excel·lent reportatge sobre la prostitució que publiquen avui.

Comentaris

Entrades populars