'Valors' s'explica a la gran ciutat

Un servidor durant la presentació de Valors feta en el marc de la trobada de Catalunya Causa Comuna organitzada per el PSC. Foto: M. San Pedro

Els dos grans partits polítics del país, Convergència i Unió i el Partit dels Socialistes de Catalunya van posar en marxa mesos enrere dos processos de revisió del seu discurs polític davant la dificultat que tenen aquestes màquines del poder de connectar amb la ciutadania. Els nacionalistes ho han fet a través de la Casa Gran del catalanisme, mentre que els socialistes han treballat a partir del concepte Causa Comuna, noms els dos molt coincidients. Avui, com a codirector de la revista Valors, he explicat la nostra experiència en la trobada general del segon moviment que se celebrava a la Fira de Barcelona, a partir d'una petició de la parlamentària socialista mataronina Consol Prados.

Això que segueix a sota són els apunts que he preparat mentre anava cap a Barcelona, tot i que després el format de l'acte m'ha fet executar una intervenció volgudament curta i sintètica basada en la idea que els partits han de fer l'esforç d'interrogar-se pels seus valors. I en el cas de l'esquerra han de superar les absurdes pors que tenen precisament a parlar de valors, d'ètica, de moral.

"-Parlar de valors, clar que si. I parlar de valors forts.

-Valors és un projecte multiplataforma nascut fa set anys a Mataró (no tot passa a BCN).

-Diversitat de formats: paper, web, blocs, ràdio, canal de vídeos, facebook. (7 eines)

-però eina 8: que la virtualitat no ens faci perdre la presencialitat, per això actes i Jornada.

-cal afavorir espais de trobada entre la gent: que es faci feina a nivell virtual no té pq implicar que es faci feina a nivell presencial. La xarxa pot ser un gran aliat a l'hora d'incentivar la presència o amplificar el ressò d'aquestes trobades. La tecnologia ens permet avui de forma molt barata a les iniciatives modestes i minoritàries arribar a molta més gent de la que mai hauríem pogut arribar.

-què busca Valors: generar reflexió potent. No informar ni formar explícitament sinó generar reflexió, debat, diàleg. Aprofundir, anar en sèrio. Número sobre política i valors: l'ètica pot anar de bracet amb la política, però la política no es pot guiar només per valors ètics. Hi ha un codi propi, doncs, de valors en la política: l'eficàcia i la responsabilitat serien dos dels valors que a vegades passen per sobre valors suposadament més ètics.

-a aquesta mena de reflexions pretenem dedicar-nos. Potser, per tant, destacaria el valor de la seriositat com el principal que pretenem conrear: anar en sèrio, passar per sobre la cultura del "jijijaja" i aprofundir.

-des de l'esquerra sembla que hi hagi una certa dificultat en atrevir-se a parlar de valors, de referents forts, de moralitat... Jo us animo a què ho feu. El país ho necessita. Igual que necessita q ho facin les seves altres opcions polítiques. La credibilitat de la política també passa per aquí: que la gent sigui conscient que les coses no es fan perquè si, que la política es fa també -no només- però també en base a les conviccions.

Comentaris

Entrades populars