[LaRiera48] Inici punyent del que serà un llarg curs polític

Déu n'hi do com ha començat el curs polític a Mataró. Ningú s'ho esperava, però la possible instal·lació d'una segona seu del Centre de Formació i Prevenció en uns locals de la parròquia de Montserrat, al barri del Pla d'en Boet [notícia], han aixecat una nova polseguera a casa nostra la qual ha constituït la primer picabaralla d'un curs aquest que en viurà unes quantes, sobretot quan més ens acostumem a les eleccions municipals del 22 de maig.

Tot va començar quan l'Ajuntament va enviar, com si es tractés d'un assumpte qualsevol i en ple mes d'agost, les convocatòries d'una reunió -en paper- als veïns de la parròquia per tal d'explicar-los que s'instal·laria aquest espai d'acollida per a joves en risc d'exclusió social. Aquests van entendre que el govern municipal volia anunciar-los la col·locació d'un equipament que pot arribar a produir alguna problemàtica social -pot, si, és clar; no té perquè passar res, també- sense parlar-ne abans, sense explicar en què consistia i quins riscos presentava. I ho va fer en ple mes d'agost, amb la conseqüent sensació d'intentar "colar" l'expedient amb voluntat ocultatòria.

L'Ajuntament, per tant, va errar-la perquè abans d'haver enviat aquestes cartes hauria d'haver parlat amb l'associació de veïns i convocar, a través d'aquesta entitat, una trobada amb els veïns. No tractar l'assumpte com si s'anés a fer la tal·la d'arbres d'un carrer. Va faltar sensibilitat i entendre que tothom està a la que salta i gairebé diria que busca qualsevol motiu per sortir en tromba contra els qui manen. Va ser una gestió sense intel·ligència política per part del govern, sense perspicàcia per adonar-se que hi havia una bomba en potència a punt d'explotar i que en funció de com es fessin les coses, es podia tallar el cable adequat per tal que l'explosió no es produís. És un dels mals que té aquest govern no tan pel que fa al què sinó al com governa: incapacitat de marcar l'agenda de temes, de governar el que és notícia i anar sovint a remolc del que passa, del que diuen els altres, de les protestes dels veïns, per acabar després rectificant i fent fora de temps el que s'hauria d'haver fet al principi de tot. Suposo que no cal repassar la llista d'exemples.

La cosa es va inflamar. Es va fer una manifestació espontània pels carrers del barri i posteriorment l'Ajuntament es va reunir amb els veïns, que és el que havia hagut de fer abans de res. Però la flama ja estava encesa i els nois i noies del Centre de Formació i Prevenció estigmatitzats. Es va crear una plataforma que acull una sèrie de veïns que, sobretot el que reclamen és diàleg i atenció per part de l'Ajuntament. Que se'ls escolti, que se'ls deixi expressar els seus neguits. I als quals no ha de ser difícil convèncer de la possible compatibilitat entre la tasca del Centre de Formació i Prevenció i la vida normal i corrent del barri. Posteriorment l'actuació irresponsable d'algun mitjà de comunicació local, assegurant que els veïns del Pla d'en Boet estaven en contra de la instal·lació del centre, no hi ha ajudat gens. Altres mitjans han optat per retratar el dia a dia dels infants del centre que ara es troben al Mas Sant Jordi explicant que no tenen cua entre les cames: el periodista és un actor principal del teatre local i cal adonar-se'n.

Qui també es va equivocar és Paulí Mojedano, el cap del grup municipal del Partit Popular. De cop i volta, el 26 d'agost, en un exercici molt poc habitual a casa nostra, Mojedano va recollir una petició de la plataforma que qüestiona la ubicació del centre al Pla d'en Boet per tal de fer arribar la posició d'aquesta als mitjans de comunicació local. Amb la voluntat de posar-se els veïns a la butxaca i poder dir allò de "nosaltres si que estem amb la gent", Mojedano va dur a terme una acció mai vista en la història recent del periodisme mataroní actuant d'enllaç entre aquesta plataforma i els mitjans locals, com si les plataformes veïnals no s'espavilessin soles per arribar als mitjans de comunicació. Alerta: Mojedano va fer el que els veïns li van demanar -la nota deia: "Bon dia, a petició del veïns de Pla d'en Boet, amb qui hem mantingut una reunió aquestamateixa setmana, us fem arribar aquesta nota de premsa. La seva petició és que aquest comunicat tingui la major difusió possible. Moltes gràcies"-, però els propis membres de la plataforma ho van lamentar després perquè es van adonar que havien contribuït a posar més llenya al foc. I segurament, a tenor del que ha passat, Paulí Mojedano, que és una persona raonable, també. Mojedano es va equivocar quan va accedir a enviar la nota de premsa que havien escrit els veïns en nom del grup municipal, perquè no se'n va adonar que el contingut de la nota tenia frases desafortunades, amb insinuacions perverses, que se li acabarien enganxant a ell com una lapa.

L'afer es va acabar convertint en la qüestió calenta del ple del mes de setembre passat. L'actuació de Mojedano fent de cap de premsa dels veïns va escalfar l'ambient i l'alcalde Joan Antoni Baron en un moment de prou tensió va posar el dit a la nafra assenyalant que l'actuació de Mojedano no era compartida per la resta del seu grup municipal. Això va encendre el líder popular, que va titllar de "miserable" l'actuació de Baron. Tenia raó en què el sector oficial del Partit Popular no compartia les tesis de Mojedano en aquest tema? Doncs només cal estar atent al Facebook dels oficialistes i veure l'actuació de José Manuel López durant el ple per adonar-se'n que sí -Marcos Fernàndez, del sector oficial, va penjar al seu facebook dimarts: "Me acabo de enterar de que los 4 impresentables que están en contra de la abertura en el barrio de un centro para menores con dificultades(no un correccional como han ido diciendo por ahí!) se dedicaron el Domingo a increpar a los feligreses que acudieron a la Santa Misa. VERGONZOSO!"-. La fractura interna dins el PP segueix existint i probablement no se saldarà fins el dia després de les eleccions municipals.

Ara bé: és correcte que l'alcalde furgui en les ferides internes d'una altra formació del consistori quan ell actua de representant de tots els mataronins? Doncs no, tampoc. L'alcalde no pot usar aquesta mena d'arguments. Precisament és qui menys els ha d'usar, en un debat del ple. I punt.

El punt de tensió al qual es va arribar en el ple és, diuen els periodistes que hi van ser tota l'estona, el màxim al qual s'ha arribat en tot el mandat. I mostra d'això és que el debat es va traslladar a la xarxa social Facebook. Pocs minuts després que MataróNotícies.cat pengés la notícia de la monumental bronca, Paulí Mojedano va penjar al seu Facebook un missatge amb gran ressentiment: "Acabat el Ple. Manipulacio, intolerancia amb la critica, ocultisme en la gestio, insensibilitat amb els ciutadans, aquest es el govern municipal que pateix Mataro. El tercer sector fa una tasca lloable malgrat la torpesa del govern local compliqui un projecte que hauria tingut consens si no hagues sigut per la seva prepotencia y falta de tacte". I hores després, el divendres passades les cinc de la tarda, hi torna en aquest cas fent gala del to resilient que la lectura dels llibres d'autoajuda li ha donat: "Amb la consciencia mes tranquila que mai, amb la conviccio ferma de que la gran mentida en que els socialistes/tripartit han convertit la meva estimada ciutat ha arribat al seu final. Els ciutadans estan per damunt del pessebre i la correcio politica. La solucio a Mataro es el canvi. I allà sere, per transformar Mataro en el que mereix i fins ara li han tret". L'alcalde, en tornar a casa de matinada dijous, va escriure un post en calent que va publicar 24 hores després per prevenció.

Déu n'hi do, doncs, com ha començat el curs. Males sensacions, per aquest inici. Esperem que mica en mica -digueu-me ingenu- les qüestions de futur de la ciutat vagin posant-se a primera línia en els plens municipals de cara a la campanya electoral que és aquí al costat.

Comentaris

Anònim ha dit…
El 11 de septembre a les 18 30 manifestacio al davant de la esglesia.

Pep
Anònim ha dit…
Salicru, per que no dius quines son les frases desafortunades i les insinuacions perverses, ja se que la entrada es prou llarga, pro per altre dia que fem un comunicat m'agradaria saber ho.

Vei del boet contrari a l'utilitzacio de la parroquia per altres finalitats, sempre clar que no tinguem una emergencia.
Anònim ha dit…
Pensaba que contestaries als comentaris.
Que servirien per establir un dialeg que enriquis la entrada.

Vei del boet contrari a l'utilitzacio de la parroquia per altres finalitats, sempre clar que no tinguem una emergencia.

Entrades populars