[LaRiera48] Inflació de candidatures independentistes també a Mataró?


En el post de la setmana que ve analitzarem què pot passar amb el vot d'esquerres a la ciutat en les properes municipals a tenor dels darrers esdeveniments, però abans, avui, volia fer una reflexió respecte l'espai independentista -en part coincident amb el d'esquerres, però crec que no prou com per poder fer els anàlisis per separat-.

Aquesta setmana, dimecres dia 8, s'ha presentat a Mataró Solidaritat Catalana, la coalició electoral formada al voltant de la figura de l'expresident del Barça Joan Laporta, amb unes dues-centes persones omplint el Casal Nova Aliança [al player de dalt podeu sentir la notícia de Mataró Ràdio i aquí la notícia a capgros.com]. El moviment s'ha estructurat a Mataró en base a la mobilització de la consulta sobiranista celebrada el 20 de juny a Mataró i ja té web, Facebook i Twitter. Un acte que arriba més d'un any després de la presentació de Reagrupament -l'altra força política emergent en el camp independentista- a Mataró, que va congregar l'1 de juliol passat unes 150 persones en el mateix indret [notícia a capgros.com].

Aquest és un bloc d'anàlisi polític local i el que ens interessa és la possibilitat que aquestes formacions participin també del joc democràtic en clau local. Perquè? Doncs perquè en les darreres eleccions municipals ERC va treure a Mataró 2.438 vots, amb un 6,15 per cent dels vots [pdf de mataro.cat amb els resultats]. Això suposa 1,15 punts per sobre del cinc per cent necessari per entrar a l'Ajuntament -unes 300 vots, pel que fa a les paperetes-. I òbviament s'obre l'interrogant de si una eventual candidatura de Reagrupament i una altra de Solidaritat podrien esgarrapar ni que fos 200 o 300 vots cadascuna que deixessin fora de l'Ajuntament altre cop Esquerra Republicana, com va ser fins el 2003. De moment cap de les dues formacions ha anunciat amb claredat el desig de ser presents a les eleccions. Ni ho ha fet Jordi Solé, referent local de Solidaritat tan a Mataró com a Argentona, tot i que així ho va apuntar el digital ElTotMataró.cat-, ni ho ha fet Reagrupament, que amb un possible cap de llista com Jordi Surinyach podria treure uns resultats meritoris.

Alerta, doncs, perquè l'escalfament nacional que es percep a tot el país podria tenir també les seves derivades locals, sobretot tenint en compte que ERC ha estat aquest mandat si -en l'anterior no- un suport necessari per sumar majoria a l'Ajuntament. Sense ERC, el PSC i ICV sols ho tindrien molt difícil per seguir encapçalant un govern d'esquerres a la ciutat, o almenys un govern fort.

Comentaris

Xevi Agulló ha dit…
Hola Joan. Des de SCI Mataró sí que hi ha intenció de presentar-se a municipals, malgrat que no esmentarem els detalls de cap possible candidatura simplement perquè ara no toca (i de fet, sincerament, ni hi hem pensat), ara toquen les eleccions al Parlament i el referèndum del 28N per una nació lliure. Però en tot cas comentar que el percentatge de vot que comentes d'ERC és ridícul per una ciutat com Mataró. Tinc l'absolut convenciment que la irrupció de dues noves forces farà dinamitzar de debò l'independentisme de base municipal a la ciutat, que no ha estat precisament atractiu fins ara, i per tant no crec que es resti tant a ERC com a CiU.
Pere Soler ha dit…
Des de Rcat pel moment et podem dir que l'únic plantejament que tenim són les eleccions al Parlament.

Una cordial salutació
Joan Salicru ha dit…
Gràcies als dos pels vostres comentaris, anirem veient com evoluciona la situació.
fins aviat,
joan

Entrades populars