[LaRiera48] Per un Mataró d'esquerres: nova formació al consistori?

A Mataró, l'esquerra a l'esquerra d'Iniciativa es mou. Ho van anunciar els informatius de Mataró Ràdio citant declaracions de Joan Fàbregas, cap de llista d'Esquerra Unitària el 2007 a Mataró. La coalició que agruparà aquesta formació escindida de la EUiA local oficial, l'Alternativa Vecinal de Mataró i Revolta Global -capitanejada per l'execosocialista Toni Guirao- pot ser la gran sorpresa de les eleccions de maig de l'any que ve: en temps de poca participació electoral, les sumes de sigles que en altres temps no haurien arribat mai al 5% dels vots ara poden ser una peça important del joc d'escacs posterior als comicis.

Anem a les xifres, que refuten la tesi: el 2007 la CUP es va enfilar per les escales de la Riera 48 amb 2.173. En aquells comicis l'Alternativa Vecinal de Mataró va treure 1.820, que sumats als 300 d'Esquerra Unitària ens porten a 2.150. És a dir, que la suma d'aquests dos partits els deixa a 23 vots de la CUP. A més, a més quan EUiA s'ha presentat en solitari a Mataró, amb Montse Garcia al capdavant, va treure ni més ni menys que 1.090 vots. Alerta, vot molt militant, el de l'esquerra comunista dura. Per tant tot fa presagiar que l'AVdM més una Esquerra Unitària no improvitzada com el darrer cop sinó ben engreixada, podrien superar tranquil·lament els 2.500 vots, els mateixos que va treure l'últim cop ERC o ICV, formacions ambdues amb dos regidors al consistori.

Que no s'estranyi ningú si en el proper consistori veiem un regidor del "Per mataró d'esquerres", un o fins i tot dos de la CUP -que rendibilitza la seva estratègia combativa durant tot el mandat- i la desaparició dels dos partits "tradicionals" que han donat suport al govern municipal, ICV o ERC. Pot passar de tot. Si la participació segueix sent baixa o baixant encara més, cap d'aquests escenaris resulta impossible ni improbable.

La consolidació d'aquest "Per un Mataró d'esquerres" que, això si, no té encara cap de llista, representa la culminació d'un procés històric endegat el 2001, en la que encara va prendre part la pròpia CUP. En algun moment de finals d'ara fa nou anys es va arribar a especular a una reunió a Les Esmandies amb la possibilitat de vertebrar una gran coalició d'esquerres -com s'havia fet a Premià de Mar- entre tots els grups a l'esquerra del PSC, inclòs ICV. El 2004 l'operació se circumscrivia a ICV, EUiA i gent independent, però tot i que el 2007 ICV i EUiA s'acabarien presentant juntes a la capital del Maresme, ho van fer sense el suport dels militants locals d'EUiA, que es van acabar presentant sota l'etiqueta d'Esquerra Unitària. Encara hi va haver un intent semblant, al voltant del manifest crític d'ICV, el Manifest de Maig, frustrat també pels aparells de partit i que va acabar desenvocant amb la creació de Revolta Global a Mataró, amb la presència destacada de l'expresident local d'ICV i breument regidor d'aquesta formació el 2007 Toni Guirao.

Deu anys després, doncs, sembla que aquest procés ha fructificat i que la ciutat disposarà d'una opció d'esquerres dura, consistent, per a votar, igual que les opcions d'extrema esquerra són clares i estiren un 10% dels vots als comicis francesos. Veurem si tot això té traducció al proper consistori mataroní.

Comentaris

Anònim ha dit…
Thanks for sharing the link, but unfortunately it seems to be down... Does anybody have a mirror or another source? Please answer to my post if you do!

I would appreciate if a staff member here at joansalicru.blogspot.com could post it.

Thanks,
William

Entrades populars