[LaRiera48] Els petits i les autonòmiques: els regidors d'ERC perillen però ICV es consolida

La setmana passada, en aquest espai d'anàlisi polític, ens vam dedicar a interpretar els resultats de les autonòmiques a Mataró però sobretot dels deu mil vots que va treure CIU al PSC -19.338 versus 9.035-. Avui voldríem incidir en els resultats de la resta de partits amb representació al consistori, que obtenen millors resultats en tots els casos. El PP va obtenir diumenge 7.126 vots mentre que a les municipals van ser 5.626, Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa 3.538 mentre que Jaume Graupera només en va treure 2.545 el 2007, Esquerra Republicana malgrat la debacle general va treure 2.664 vots i el 5,3 per cent dels sufragis -2.438 el 2007-, Ciutadans 1.841 mentre que a les municipals 1.196 -sense possibilitats d'arribar a treure un regidor tampoc ara-, Plataforma per Catalunya 1.710 mentre que tan sols 132 a les mataronines -creixement espectacular, aquest sí-, mentre que les dues formacions independentistes noves, Solidaritat i Reagrupament, van treure 1.531 i 570 vots repectivament, posiblement divindint-se els 2.173 que van permetre a la CUP col·locar un regidor a La Riera 48. Els 1.820 de l'Alternativa Vecinal a les municipals probablement es deurien desfer entre l'abstenció i, potser, la pròpia Plataforma per Catalunya, seguint la lògica de la resta de ciutats de la primera i segona corona metropolitana, on sembla que votants socialistes tocats per la crisi haurien optat per la formació d'Anglada.

Tot, com sempre, però, s'ha de posar en quarantena perquè la participació diumenge va ser del 59,70 per cent, mentre que a les municipals va caure un 13%, fins al 46,77 per cent. Això, fent política ficció, vol dir que hauríem de reduir almenys una desena part dels vots dels partits citats. Si, per exemple, i sent benèvols, apliquem aquest càlcul a ERC i treiem 266 vots als 2.664 que va treure diumenge en queden 2398, molt justos per mantenir els dos regidors a l'Ajuntament. Més encara si, Solidaritat per la Independència, eufòrica després dels resultats a les autonòmiques, és capaç de pujar dels 1.500 vots que va treure diumenge passat. Per sort dels republicans sembla que es desinfla la possibilitat de què l'altre formació que els disputava terreny, Reagrupament, presenti llista a Mataró.

Qui sembla, en canvi, que no ha de tenir cap problema per mantenir els actuals dos regidors i sumar-n'hi un tercer -de nou- són els ecosocialistes capitanejats per Esteban Martínez, que tornarien com a mínim als seus tres mil votants clàssics. Aquesta, i no una altra, és la clau que assegura que un nou mandat dels socialista Joan Antoni Baron a l'Ajuntament de Mataró: després d'un mandat en què les regidores Conxita Calvo i Quitèria Guirao han passat força desaparcebudes però no han patit cap campanya negativa, l'electorat postcomunista tornaria a donar aire a la seva formació de tota la vida, superat l'efecte fagocitador de la CUP. Diumenge passat ICV va demostrar que manté els seus ben engreixats i res fa pensar que deixaran d'anar a votar el nou i lluent candidat ecosocialista -el 2003 Jaume Graupera es va estrenar amb l'11,62 dels vots-. I si ICV manté com a mínim els seus dos regidors, el més probable és que Joan Antoni Baron, per molt que perdi un regidor el PSC, torni a ser alcalde. Encara que ERC pogués no entrar, per exemple, el supòsit segueix vigent: en comptes de tripartit podríem tenir un bipartit com a Barcelona. Altres possibilitats improbables: que CiU guanyi en regidors al PSC, que CiU pacti amb un PP molt més espanyolista que el de Mojedano o que ERC s'avingui a investir Joan Mora alcalde.

Tot està obert però les autonòmiques, malgrat el que diguin alguns, ens donen pistes també sobre el panorama polític de la ciutat a partir del juny de 2010.

Comentaris

Anònim ha dit…
Joan,

Com bé dius, quan es fa política ficció les interpretacions s’han de posar en quarantena. No obstant això, voldria apuntar una dada en relació amb el plantejament que fas respecte ERC. Històricament, els resultats dels republicans a les municipals baixen respecte les autonòmiques. Això és així a la comarca i Mataró no és l’excepció. Però la diferència respecte la comarca és que l’espai que en aquests comicis ha ocupat Solidaritat Catalana, a Mataró ja fa anys que l’ocupa la CUP. Així, doncs, el perill que anuncies no és nou i, modestament, crec que està mínimament estabilitzat. Ara bé, no s’admet cap tipus de relaxació; i menys davant l’electorat d’Esquerra que és molt volàtil. Estic d’acord amb tu que Reagrupament no presentarà candidatura a Mataró després de la desfeta a la ciutat, a la comarca i el país en general. Tampoc crec que la presenti SI, tenint en compte l’espai consolidat per la CUP. Una altra cosa és que busquin una aliança; però no crec que interessi a la CUP perquè ells ja disposen d’un projecte de ciutat iniciat i amb expectatives de creixement que considero incompatible amb l’ideari socioeconòmic d’en Laporta (Sala i Martin).

Pel que fa a la resta de la comarca i extrapolant els resultats a les municipals, SI podria presentar candidatura als dos Arenys, a Òrrius i Vilassar de Dalt; que és on traurien representació municipal. Ara bé, les dinàmiques de les eleccions locals són radicalment diferents i, generalment, una cara prima més que una sigla.

I una altra dada curiosa: Ciutadans va superar la barrera del 5% a Montgat. A partir del juny del 2011, podríem veure un regidor/a del partit d’en Rivera a El Maresme?

És divertit fer política ficció. M’ha agradat comentar-ho amb tu.

Una abraçada,
Francesc
Joan Salicru ha dit…
Francesc,
quin comentari!
Tens raó amb moltes de les coses que apuntes.
Ho haurem de parlar fent un cafè o un fòrum de política ficció, vaja.
una abraçada,
joan
eudald.calvo ha dit…
Hola, he passat per aquest bloc i m'ha semblat molt interessant.

Però voldria fer algunes aportacions al debat:

1) el PSC es posarà les piles i no perdrà tots els votants que "l'han castigat" el 28N.
2) CIU ha absorbit molt votant descontent amb el tripartit, tant de ERC com de PSC. No crec que el mantingui, almenys no tot.
3) Si al final Solidaritat es presenta, li traurà vots per igual a CIU, ERC i CUP. El problema és que a grups petits com la CUP això pot ser vital. I a ERC, la fi. Malgrat tot, crec que ERC mantindrà almenys 1 regidor i que perdrà l'altre. Si al final Solidaritat no es presenta, molt vot indepe anirà a CUP, però també a CIU, impulsant-ne una majoria important.
4) ICV perd vots, malgrat té un vot molt fidelitzat. Igualment, no crec que recuperi el 3r regidor. La feina de la Quitty a Mataró no s'ho mereix.
5)PP puja. Sentint-ho en el cor, però serà així
6) Ni C's ni SI tenen projecte municipal i és una manera de llençar vots. Molt improbable que entrin.
7) PXC ha obtingut molt vot "racista" (per simplificar) de PSC, CIU i PP. De totes maneres, no crec que els "bons" resultats de PXC el 28-N quedin reflectits a les municipals. Molt improbable que entrin.
8) M'arrisco a escriure que potser CIU obtindria una majoria suficient per tenir l'alcaldia. Amb 10 regidors i el suport del PP podrien tenir el govern

Salut i canya!
Anònim ha dit…
gràcies pel teu comentari, Eudald.
Una abraçada,
joan

Entrades populars