Maria Viñas: 'La pau no és un regal sinó una conquesta'















La directora del Congrés, Maria Viñas, asseguda en una taula de reunions de la Carta de la Pau, entitat promotora del congrés.


Des de la seu de la Carta de la Pau al carrer Modolell de Barcelona, un nombrós equip de persones treballa a ple rendiment des de fa molts mesos per tal que el Congrés Edificar la Pau, els propers dies 23, 24 i 25 d’abril, sigui tot un èxit tan pel que fa a assistència com en continguts. Entre els participants més destacats l’exsecretari general de la UNESCO Federico Mayor Zaragoza. A la revista
Valors d'aquest mes de març, n'hem parlat amb la directora del Congrés, Maria Viñas. Aquestes són algunes de les respostes que conté l'entrevista.

Quan neix la idea de fer un congrés titulat Edificar la Pau i en quina mesura segueix la tasca feta anteriorment des de la Carta de la Pau dirigida a l’ONU?
La idea de fer un congrés sobre la Pau es remunta a l’any 1996, en el marc del segon lliurament de la Carta de la Pau al Secretari General de les ONU, en aquell moment Boutros Ghali. Llavors ja li vam anunciar la voluntat d’organitzar un congrés internacional que congregués als diferents intel·lectuals i experts amb els que havíem col·laborat en els més de vuitanta països on s’havia presentat el Document. Finalment, el 2005, vam iniciar les primeres reunions per tal de donar forma al projecte. Ha estat una elaboració molt madurada i pensada. El punt més important era que el congrés reflectís l’estil amb el que hem treballat des de fa vint anys: diàleg, diàleg i més diàleg. La Carta de la Pau dirigida a l’ONU no és un punt final, sinó d’inici, una plaça comú on es troben les persones, els grups, les organitzacions, els pobles... i a partir del que els és comú, o d’allò en què poden estar d’acord, inicien un treball per tal d’assolir les complexes fites que tenim plantejades en el tema de la pau i la convivència humana.

Però per què s’escull aquest idea de Edificar la Pau? S’ha d’edificar, la Pau?
Vam escollir aquest títol perquè estem convençuts que la pau no és un regal sinó una conquesta. La pau no ve sola, sense esforç; s’ha de treballar diàriament i àrduament per assolir-la. Tampoc és una tasca individual, sinó de grup. Per això vam escollir el nom d’edificar. Ningú no s’imagina una persona sola construint un edifici; cal l’esforç conjunt de tot un grup per construir la pau. També aquesta paraula reflecteix la idea que la pau no ens ve donada de cop, sinó progressivament. I un cop puguem dir que hem assolit una cota de pau s’ha de seguir treballant per a mantenir-la. Si no es treballa de forma continuada, la pau s’enfonsa, com passa amb els edificis si no se’n fa un bon manteniment.

Per què anant al quid de la qüestió... què entenen vostès per Pau?
Hem escollit aquest títol Edificar la Pau, perquè entenem la pau en sentit positiu, la pau entesa com assolir les condicions necessàries perquè les persones, els grups i els pobles puguin desenvolupar-se com a tals i en plenitud. És obvi que encara queda molt per fer en aquesta tasca. Els sis eixos temàtics a partir dels quals s’estructuren els continguts del Congrés –memòria històrica, la construcció de les identitats, la cohesió social, la mediació, els mitjans de comunicació i el salt qualitatiu de la democràcia– assenyalen alguns dels reptes fonamentals que tenim plantejats al segle XXI i als quals hem de ser capaços de donar resposta si volem aconseguir millors quotes de pau que en temps passats.



Vídeo promocional del Congrés Edificar la Pau en català que hem fet des de Clack.

Comentaris

Entrades populars