Preocupats pel Desvetllament*


Debat sobre el Desvetllament Bellugós emès dimecres de la setmana passada a m1tv, la televisió local de Mataró i el Maresme.

A Mataró s'acosta la Festa Major de Les Santes i els santeros estem preocupats; des del 25 de juliol de l'any passat sabem que tenim un problema: el Desvetllament Bellugós, tram central de la Nit Boja del dia 25, ha mort d'èxit. Hi ha tal acumulació de gent -deu o quinze mil persones-, que l'any passat uns quants vam passar més angúnia que altre cosa per si hi havia una desgràcia. Des de fora, direu: si el problema és de gent... no es pot fer en un altre lloc? No. A Mataró som de litúrgies -noves, com aquesta, i velles- i l'acte només té sentit en el seu emplaçament original.

El nou govern municipal, en complicitat amb la Comissió de Festa Major, ha tingut la valentia d'afrontar el tema i treballa quatre mesures paliatives: un concert a l'extraradi de la ciutat per xuclar gent -amb el perill d'emetre un missatge segregador, és clar-, impedir l'accés de vidre, un Desvetllament infantil i un cicle pedagògic per instituts.

Pot semblar un debat irrellevant, però és fantàstic: la ciutat ha aconseguit un tresor col.lectiu que perilla de tan bé que va. Els passa a moltes altres ciutats del país: les Festes Majors s'han convertit en més que celebracions de cada localitat i han esdevingut el batec popular del país. Cal molta feina, molta política, per assegurar que les festes no quedin sacrificades pel seu propi èxit.

* Article a El Punt Avui per l'edició de diumenge.

Comentaris

Entrades populars