Què en pensa Muriel Casals de saber escoltar?*


Valors.tv sobre el saber escoltar protagonitzat per Muriel Casals.

Nascuda a Avinyó, a França, el 1945, la carismàtica presidenta d'Òmnium Cultural Muriel Casals ha desenvolupat una llarga carrera com a professora de la Universitat Autònoma de Barcelona, al Departament d'Economia i d'Història Econòmica, d'on també n'ha estat vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació entre els anys 2002 i 2005. Allà ha fet molta pràctica de l'escolta, i això se li nota a l'hora de parlar: no comença mai una frase fins que l'altre ha acabat la seva intervenció. Se la veu avesada a participar en reunions i trobades. No en va, va ser membre del consell d'administració de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, del Consell Català del Moviment Europeu i de la junta de l'Ateneu Barcelonès.

"Escoltar penso que és deixar que l'altre desenvolupi tot el seu pensament, el seu raonament; massa sovint no tenim paciència i volem contestar abans d'haver sentit tot el fil. Massa sovint busquem també qui té raó i qui no en té i molt sovint no hi ha qui tingui raó, hi ha raons. Has d'escoltar diferents argumentacions que et dóna raons a favor i en contra d'una determinada decisió", reflexiona. I apunta la possibilitat de canviar, de redefinir-se, en base a la informació que reps dels altres: "Pot ser que tu pensis unes coses i que després d'escoltar atentament l'altre en pensis una altra. És un exercici d'humilitat; tu m'has fet canviar d'opinió".

Els darrers anys de la seva vida, des de 2010 com a presidenta, ha hagut d'aguditzar aquesta faceta des d'Òmnium Cultural, escoltant els més de vint mil socis que té l'entitat cultural -la que més en té a Catalunya- així com el clam majoritari d'una part del país, que viu uns temps convulsos pel que fa a la incapacitat d'incardinar-se amb naturalitat al conjunt d'Espanya. Això segon, de fet, també ho pot fer gràcies a la capil·laritat d'Òmnium, institució de la qual es compleixen ara cinquanta anys de vida: "Ho fem des de la direcció però també a través de les 27 seus que té arreu de tot el país, que són com les seves orelles. Els nostres 22.000 socis també escolten el seu entorn, el que preocupa i ocupa".

La Muriel acaba amb una proclama reivindicativa: "També volem que ens escoltin. Nosaltres escoltem molt però tenim la dificultat de fer-nos escoltar. Un cop feta una acció, costa que t'escoltin. Et senten segur, però escoltar-te és una altra cosa", apunta fent referència a mobilitzacions com les del 10J de 2010. "La nostra feina -conclou- és que s'escolti la veu del poble de Catalunya, que vol prendre el futur a les seves mans i construir-lo".

* Publicat a la revista Valors [web] del mes d'abril.

Comentaris

Entrades populars