Recuperar els valors sòlids*

En la nostra societat tot té data de caducitat. Igual que les llaunes de conserva, també tenen cert temps de durabilitat els matrimonis, els governs, els projectes, els somnis... I cada vegada el marge de temps de consumició és més curt. Però l'home necessita seguretat, temps i unes estructures socials sobre les quals construir la seva particular escala de valors i convertir-los en acció personal. I això, en una societat líquida, en la qual la perdurabilitat de les estructures s'assimila a un glaçó de gel, resulta impossible.

Ara bé, criminalitzar un temps present o mirar amb enyorança un temps passat no és positiu, ens condemna a viure de la memòria i no ens ajuda a avançar. Bauman exposa alguns canvis que la societat líquida comporta a l'individu i que no necessàriament han de ser dolents, per exemple, la flexibilitat davant els canvis quan aquesta es modifica en el nostre entorn. Saber adaptar-se a la realitat també és un valor.

Hem de saber adquirir els millors coneixements de cada societat, de cada moment, però al mateix temps no renunciar a canviar-la. El nou president dels Estats Units, Barack Obama, ha promogut com a bandera de la seva legislatura valors que la societat líquida havia deixat al marge: treball, perse-verança, esforç, unitat, esperança... Desconeixem el poder real que tindrà aquest missatge, però és una aposta a nivell internacional per recuperar valors que la societat líquida havia condemnat. Aquest és un primer pas, però a nivell individual també podem reduir l'efecte que la societat líquida pot produir sobre les nostres conviccions i treballar, en el nostre entorn i segons les nos-tres possibilitats, per recuperar valors sòlids en decaiguda.

* Editorial de la revista Valors del mes d'abril.

De nou un número on no tractem estrictament un valor sinó més aviat un cert enfocament dels valors, una manera de viure un compendi de valors. Podríem parlar de compromís, de conviccions, de profunditat... però el que ho embolcalla tot plegat en aquest cas és viure’ls de forma sòlida, lluny de la liquiditat que impregna els nostres temps, tal com ha descrit el sociòleg Bauman [article d'Anna Olm sobre l'etimologia de "sòlid" i "líquid"]. Una persona que representa aquesta profunditat en les conviccions és el bisbe Pere Casaldàliga, que ha dedicat el gruix de la seva vida a practicar els ensenyaments evangèlics en una de les zones més deprimides del Brasil. Aquest número de Valors del mes d’abril, amb col·laboracions del propi Casaldàliga [llegir la carta enviada des de Sâo Félix do Araguaia], Bernat Dedéu, Francesc Escribano, Miquel-Àngel Ferrés, Lluís Flaquer, Jordi López Camps [article, bloc] i Joan Rigol [article], serveix de fet per presentar una sèrie d’actes dedicats al religiós català que tindran lloc del 3 al 28 d’abril a Mataró organitzats per l’associació cultural Valors, Justícia i Pau del Maresme, la Fundació Grup Tercer Món Mataró i Primavera per la Pau. Hi sou tots convidats, així com a la II Jornada Valors i Compromís que tindrà lloc el dissabte 23 de maig a la Sala Cabañes de Mataró i comptarà amb un cartell de luxe: Laia de Ahumada, Lluís Duch, Gregorio Luri, Antoni Puigverd i Margarita Rivière.

ALTRES CONTINGUTS DEL PRESENT NÚMERO
· "Tercer Món? Quin?", de Joan Salicrú. Llegir article clicant aquí.
· "Fer amables les persones", de Jordi Cussó. Llegir clicant aquí.
· "Ajuda cristiana?", de Francesc Amat. Llegir clicant aquí.
· "Laissez faire moral", de Francesc Grané. Llegir clicant aquí.
· “Flâner”, de Joan Safont. Llegeix clicant aquí.

Comentaris

Anònim ha dit…
Malauradament, moltes vegades molta gent s'omple la boca de valors i més valors (n'hem tingut només fa dos anys una autèntica explosió quan tthom havia de ser RSC o similar) i la realitat es que poca , tan poca, gent se'ls creu de debó!! Nauralment s'ha de prendre el "poca" a una escala global, perquè la realitat es que "molta" (si ho fem a un nivell més local) gent si que se'ls creu per sobre de modes, modismes o conveniències de màrqueting. Fa dos dies s'ha celebrat a "La Farga" el congrès del 3er sector allà si hem pogur comprovar que "molta" gent si que anteposava els valors, en especial tota aquella gent que tenia com a missió el treball amb gent excluida o discapacitada. Jo li recomanaria a tothom escoltar a una persona amb una gran discapacitat parlar de valors, potser més d'un entendria el que realment signifiquen els valors.

Moltes gràcies. Salvador Riera

Entrades populars