La innovació feta realitat

Passejada gairebé nocturna -deu de la nit- pel carrer Nou de Mataró. Passem per davant un establiment de venda d'embotits i productes d'alta qualitat que també funciona com a restaurant. És molt tard però es converteix en una bona manera -inesperada- de poder endur-se cap a casa menjar de primera divisió, a un preu equivalent, és clar. Els seus responsables, en base a cobrir tota la jornada laboral, de matí a gairebé la mitjanit, tenen en funcionen dos negocis simultanis: la botiga de productes i el restaurant on es poden degustar.

Una altra escena. Prop de la Torre Agbar, a Barcelona. Dinar amb un company de Mataró, per anar creant la Mataró connection a la capital. Entrem en el que sembla una parada de peix, però que en realitat és un restaurant on tu pots escollir exactament quin peix vols que et cuinin: el que et faci més gràcia. Després d'haver fet l'elecció, les peces són dipositades a unes paperines que tu mateix baixes a la cuina perquè te les coguin. Al cap de poca estona ja les estan degustant. Com si dinessis en un mercat, vaja, una experiència que a Mataró no es pot fer però a la capital si.

Aquests dies, en l'àmbit de la reflexió sobre el futur econòmic del país, tots plegats no parem de pensar en aquesta idea del canvi de model productiu que ens ha de permetre trobar noves maneres de guanyar-nos els diners i sortir així de la crisi econòmica: els dos exemples citats són mostres d'innovació en terrenys ben tradicionals i he confirmat que són iniciatives exitoses. Com deia Francesc Cabana en un sopar en què he assistit aquesta nit, "el model productiu espanyol si que ha de canviar, però el català no". Agafo les paraules de l'advocat, economista i historiador en el sentit de què la realitat econòmica tan diversa de l'economia catalana és ja un bon presagi de cara al futur econòmic. Més si tenim emprenedors -ajudats de molt per l'administració, és cert- que compren companyies aèries i les volen convertir en empreses d'èxit que ajudin a posicionar Barcelona i Catalunya cada cop més en el mapa de les rutes de l'aire. No estem tan malament com alguns ens volen fer creure.

Comentaris

Toni Rodon ha dit…
Estic d'acord. Recuperar l'essència. "Eina i feina". I, ep!, que ens deixin voler treballar en pau.

Entrades populars