[LaRiera48] Resituar Mataró en el mapa

Vista de la costa de Llavaneres des de la platja de Sant Simó, ahir a la tarda.

Durant aquest mandat l'alcalde Baron ha posat les bases per clarificar la situació de Mataró des d'un punt de vista territorial. Així, Mataró ha començat a assumir la capitalitat comarcal de forma més desacomplexada, reanomenant projectes com el Tecnocampus i afegint-hi el sufix Maresme sense manies. També s'han fet els passos inicials per consolidar el lligam Mataró-Granollers, que pot donar de si molt en el futur tan des d'un punt de vista públic com privat. I finalment també s'ha especulat sobre la necessitat que Mataró traci línies de treball potents amb les seves poblacions veïnes, els pobles que estan dins el seu hinterland, el seu radi d'influència: Vilassar, Cabrera, Argentona i Llavaneres, com a mínim. En aquest sentit, fa poques setmanes es feia públic el projecte de consolidar un passeig marítim compartit entre Mataró i Llavaneres, el que és una magnífica notícia [aquí notícia de MataróNotícies.cat]. Ara falta comença a treballar amb els altres municipis, tots de colors diferents al de Mataró (Cabrera i Vilassar les governa CiU, com Llavaneres, i Argentona el conglomerat Tots per Argentona). De mica en mica s'anirà veient si la voluntat d'entesa és sincera i té fons.
Òbviament no es tracta només d'arribar a acords urbanístics -farem aquesta rotonda compartida o netejarem aquest bosc-. Cal anar més enllà, molt més enllà. Per exemple, en el camp dels equipaments culturals no ja fer-los conjuntament sinó pensar-los en conjunt. D'aquí a uns anys -si és compleix el que el govern mataroní ha anunciat- Mataró tindrà no un sinó dos teatres de grans dimensions. I si es compleix el que l'alcalde Masó ha anunciat a Argentona s'inaugurarà també la tan desitjada Sala de la vila. En un radi de dos quilòmetres tindrem, per tant, tindrem tres teatres de grans dimensions. És inimaginable una programació no dic comuna però si consensuada, amb abonaments compartits, programacions pactades? Una publicitat i comunicació també mancomunades? I amb teatre La Massa de Vilassar de Dalt no valdria la pena també d'estrènyer-hi llaços?

L'equip de l'alcalde Baron ha obert línies molt ambicioses pel futur de la ciutat, com no havia fet l'alcalde Mas en el seu moment per la seva tradicional desconfiança amb la resta de la comarca però també segurament perquè no era el que li tocava. Si guanya les eleccions Baron haurà de demostrar que tots aquests elements (proximitat amb Barcelona, eix Mataró-Granollers, capitalitat de la comarca o del territori) es poden posar realment amb solfa. El Mataró del 2020, que serà capital o no serà, es decideix des d'ara mateix.

Tot això ve a tomb especialment en la setmana en què s'ha inaugurat la remodelació de la plaça de Cuba i mesos abans de què, al setembre, s'obri definitivament el futur Tecnocampus. Són dos dels grans projectes -el segon explícitament heretat tot i que s'ha reformulat de dalt a baix- del mandat de l'alcalde Baron. Ara toca, per tant, obrir el meló del futur. Traçar línies, imaginar projectes que potser ja no inaugurarà ell però que quedaran en el seu haver igual que el Nou Parc Central (i la Nova ciutat) i també el Tecnocampus van marcar el colofó final a l'alcaldia de Manuel Mas. La cursa per definir el futur de la ciutat, a un any de les eleccions i a l'espera de resoldre encara l'afer de Can Fàbregas, acaba de donar el seu tret de sortida.

Comentaris

Entrades populars