Matisos al Regne Unit | 'Valors' a 'Creure Avui'

Més enllà del que acabi passant a l'hora de conformar govern, he de dir que m'ha agradat seguir, tot i que no ho he fet de forma exhaustiva, la campanya electoral al Regne Unit pels debats ideològics de fons que hi hagut entre laboristes, conservadors i liberaldemòcrates. Acostumats a la dinàmica tan simple, dogmàtica i sovint estúpida dels dos grans partits espanyols, ha estat estimulant seguir els debats sobre el paper dels poders públics a l'hora de governar, que al final és el quid de la qüestió. Sobretot perquè en temps en què alguns reivindiquen velles polítiques -socialdemòcrates clàssics o ultraliberals-, en els debats entre Cameron, Brown i Clegg hi ha hagut una reflexió sobre com millorar, aquesta governació del país.

Vist des de casa nostra, ha estat especialment suggerent -com resulta un tòpic ja afirmar a hores d'ara-, la irrupció mediàtica dels liberaldemòcrates, una força política representada a Catalunya per Convergència i Unió però sense referent a nivell espanyol. I és que l'existència d'aquest tercer partit, nord enllà, fa certa enveja. No només perquè trenqui el bipartidisme sinó perquè l'amalgama de posicionaments polítics expressats pels de Nick Clegg són sorprenents pels catalans i els espanyols. És el liberaldemòcrata un partit d'allò que es diu de centre? Doncs depèn de com es miri, però més aviat és una barreja de diversos elements: molt més europeïstes que el conjunt del seu país, econòmicament liberals i per tant menys estatalistes que els laboristes en polítiques públiques i finalment avançats en polítiques socials, partidaris de donar el màxim de llibertat perquè la gent en faci el millor ús possible.

No és l'únic detall interessant que he observat, modestament, en el terreny de les idees durant aquesta campanya. També m'ha semblat fins a cert punt sorprenent l'evolució ideològica que entenc que és Cameron respecte els temps del thatcherisme. Si la dama de ferro deia que no creia òbviament en l'estat però tampoc en la societat, el probable nou primer ministre britànic si que se'n mostra partidari [llegir aquest esclaridor article a Le Monde]. Cameron, d'alguna manera, trenca amb l'individualisme a ultrança amb el qual tampoc puc estar d'acord. Però la solució que hi proposa no és més presència de l'estat sinó fer més forta, retornar poder, a la societat civil. Això segons com pot ser perillós, però també ho pot ser enfortir el propi estat.

En fi, moltes coses interessants durant la campanya electoral britànica.

'Valors' a 'Creure Avui': el 22 de maig, III Jornada Valors sobre la llibertat


L'equip del Creure Avui ens entrevista a la Maria Coll i a mi com a codirectors de la revista Valors. Parlem amb l'Eulàlia Puigderajols de la trajectòria de la revista, que ha evolucionat durant set anys expandint els seus camps d'actuació a la ràdio, a Internet, a les xarxes socials, a l'àmbit presencial i esperem que ben aviat en el camp televisiu. Recordeu, el 22 de maig, a les 10 del matí, III Jornada Valors i Compromís. Hi seran la consellera Montserrat Tura, la catedràtica Victòria Camps, el filòsof i músic Bernat Dedéu, el sociòleg Lluís Sáez i el professor d'ESADE Raimon Ribera. Confirmeu la vostra presència al Facebook aquí.

Comentaris

Entrades populars