Una tragèdia amb botxins inesperats

Un total de 1.600 jueus són cremats fins a la mort en un estable en un petit poble polonès, Jedwbane, l’any 1941, en el transcurs de la Segona Guerra Mundial, quan el país és ocupat pels nazis. La versió oficial va responsabilitzar d’aquest crim els ocupants, però fa molt pocs anys dos estudis van demostrar que els autors de la massacre van ser els companys i veïns de les víctimes, de religió catòlica.

Aquest mes de juliol, fins el dia 24, en el marc del festival del Grec i al Teatre Lliure de Gràcia, Carme Portaceli porta a l’escenari una peça teatral escrita per Tadeusz Slobokzianek titulada La nostra classe que rememora aquesta tragèdia, amb actors de primera línia com el mataroní Albert Triola. L’espectacle, de gairebé tres hores de durada, posa sobre la palestra com nacionalismes i religions poden convertir sobtadament amics i companys en enemics terribles. Una temàtica que ja compta amb un bon reguitzell de llibres, pel·lícules i obres de teatre, però que sempre està d’actualitat: com poden, els que un dia s’estimen, passar a odiar-se sense solució de continuïtat? Que hi ha en les profunditats de l’espècie humana que fa variar els sentiments d’una forma tan contradictòria?

Tadeusz Slobodzianek reviu la tragèdia posant a escena a deu companys de classe, cinc que professen la religió catòlica i cinc la jueva, que es converteixen en víctimes i en botxins en el moment dels fets i que, en els anys posteriors, al llarg de catorze escenes-lliçons, assumiran el paper de supervivents torturats o de fantasmes permanentment presents en la ment dels assassins.

L'obra és llarguíssima pels estandards actuals, però de veritat és que passar tot el diumenge al vespre en aquest magnífic i acollidor teatre va ser probablement la millor experiència de la setmana.

La fitxa La nostra classe. Direcció artística: Carme Portaceli, a partir del text de Tadeusz Slobodzianek. Repartiment: David Bagés, Rosa Boladeras, Jordi Brunet, Ferran Carvajal, Roger Casamajor, Lluïsa Castell, Gabriela Flores, Albert Pérez, Xavier Ripoll i Albert Triola. Teatre Lliure de Gràcia. Fins el 22 de juliol. Més info a: http://grec.bcn.cat/

Comentaris

Entrades populars