El dia que l'estelada va voleiar a l'Ajuntament

Imatge de l'altar de les ànimes de Santa Maria tal com va quedar després que fos incendiat en el marc dels Fets d'Octubre del 1934.

Segurament molts no ho saben, tampoc la majoria dels que es confessen independentistes a Mataró. Però 75 anys enrera, tal dia com ahir la bandera independentista va onejar a dalt de tot de l'edifici consistorial. Ho va recollir la periodista i historiadora Maria Coll en aquest article publicat al diari digital capgros.com ara fa cinc anys, el 2004: "Aproximadament a les vuit del vespre, el president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys (ERC), proclamava l’Estat Català dins una República Federal Espanyola, convidava a un futur govern estatal, republicà i d’esquerres a traslladar-se a Catalunya i trencava tota relació amb Madrid, paraules que l’alcalde Salvador Cruixent reproduïa a Mataró. L’estelada passava a coronar la casa consistorial". Els fets, que venien de dies enrere, s'havien precipitat al matí, amb l'intent de cremar la Basílica de Santa Maria: "A mig matí, un grup de radicals intentava cremar Santa Maria llançant recipients amb líquids inflamables. 'Més de setanta anys després encara sento la pudor de socarrim que feia la basílica, l’altar de les Ànimes va ser cremat i altres del costat van patir danys', explica Rafel Soler, llavors un noi de dotze anys", recorda l'article.

La Maria Coll, que publica habitual a la revista Sàpiens de divulgació històrica, va resumir durant un temps per capgros.com i la revista Capgròs altres moments importants d'aquell període -proclamació de la República i inici de la Guerra Civil- en altres articles [L’esperança de la República i 'No els feu cas, torneu a casa']. També ella va ser la responsable del guió del documental 27-G. Bandera blanca. L'entrada dels nacionals a Mataró, produït per Capgròs el 2004 per commemorar el 65 aniversari del final de la guerra i que podeu recuperar aquí. Per cert que, buscant imatges que il·lustrin aquest post em topo amb aquest bloc, de Joan Roldós, el qual ha volgut deixar per escrit, a la xarxa, tot el que recorda del període bèl·lic. Us ho recomano vivament.

Comentaris

Entrades populars