Televisió de Mataró i Maresme Digital: s'imposa la lògica, cinc anys després

L'alcalde Joan Antoni Baron, president del Consorci Digital Mataró Maresme, i el president del Col·lectiu de Mitjans Àudiovisuals, Jaume Puig, en la roda de premsa d'aquest dimarts.

"El president del Consorci Digital Mataró-Maresme, Joan Antoni Baron, i el president del Col·lectiu de Mitjans Audiovisuals de Mataró, Jaume Puig, oferiran una roda de premsa per presentar el pla de fusió dels projectes comunicatius de Maresme Digital TV i Televisió de Mataró". Així, lacònicament, resava la convocatòria de premsa que aquest dilluns trametia el Departament de Premsa de l'Ajuntament de Mataró anunciant, formalment, el que des de fa dies corria pels ambients periodístics de la ciutat: Maresme Digital i Televisió de Mataró passaran a formar a partir de l'1 de gener de l'any que ve una sola unitat televisiva. L'Ajuntament ho planteja com una fussió entre la tecnologia de la cadena pública i l'ànima de la privada però la realitat ens acosta més a una absorció del canal privat per part del públic o si ho volen dir així a un pacte de complementarietat: Televisió de Mataró renuncia a emetre i el Consorci Digital Mataró-Maresme canvia d'empresa explotadora de la seva programació (fins ara era Lavínia ara serà TVM).

D'aquests dos fets el més rellevant és que, després de just 25 anys de feina, TVM abaixi la persiana, incapaç de superar una crisi econòmica que ha resultat letal i de fer rentable econòmicament una empresa, tot s'ha de dir, que mai ho havia estat perquè no s'havia plantejat d'aquesta manera. La realitat de mitjans de comunicació de la ciutat, la ciutat mateixa, perd, amb la desaparició de TVM: no té el mateix valor una iniciativa que surt de l'àmbit privat però amb vocació pública (una cosa bastant poc habitual però que a Mataró s'ha cultivat força) que una iniciativa estrictament sorgida de l'àmbit públic. Mataró, doncs, a 1 de gener de 2010, serà una ciutat més feble, amb menys vigor cultural i comunicatiu. I això no és positiu.

Des del punt de vista del govern municipal aquesta és una bona notícia. En primer lloc perquè l'aventura de Maresme Digital Televisió podria haver hagut d'avortar properament si seguia el ritme de desercions per part dels Ajuntaments que inicialment havien format el Consorci Digital Mataró Maresme. I en segon lloc perquè l'absorció de TVM suposa tancar un capítol molt incòmode per l'executiu de Joan Antoni Baron, que tot i prometre tota l'ajuda necessària perquè TVM fes el salt al món digital a la festa del vintè aniversari de l'emissora el 2004, també va decidir -entenent que no era contradictori- demanar en aquell moment una llicència pública de TDT a explotar amb els ajuntaments del centre i el sud de la comarca. Aquesta suposada possible complementarietat s'ha demostrat errònia, encara més en moments de crisi, i amb l'operació que s'acaba d'anunciar es maten com a mínim dos pardals d'un sol tret: el Maresme tindrà una sola televisió comarcal amb dos canals públics -el segon, com si no passés res, acaba d'obrir les seves emissions..- i es garanteix la subsistència d'almenys part de l'equip de TVM.

Hem sortit de l'atzucac on ens trobàvem, però convé fer memòria de perquè hem arribat fins aquí. Aquesta és una operació que arriba tard, molt tard. Com a mínim tres anys. Segons com es miri, més de cinc i tot. L'abril de 2004, el govern municipal anunciava que capitanejaria el projecte de TDT comarcal públic: “Ho volem fer perquè som la capital del Maresme i perquè com a ciutat ens volem significar pels temes tecnològics", declarava Esteve Terradas, llavors regidor de Presidència de l'Ajuntament [veure notícia a capgros.com]. Més tard signava un acord amb TVM per finançar-la parcialment en base a la seva tasca de servei públic [veure notícia]. Però l'Ajuntament seguia impulsant la creació del canal de TDT públic, que començaria a emetre el setembre de 2007 [veure notícia]. Al mateix moment TVM començava a emetre també en digital. A partir d'aquí el panorama quedava en un punt de no retorn: o TVM moria, o Maresme Digital tancava les portes o es fussionaven els dos canals. La realitat diria. De fet, la possibilitat que el Consorci públic o TVM renunciessin -o uns o altres- a la llicència d'emissió i els dos projectes s'integressin com passarà ara va estar sempre sobre la taula però en aquells moments l'executiu Baron esgrimia dificultats jurídiques per poder encaixar les dues màquines (dificultats que ara han desaparegut, curiosament). Decidida TVM a continuar com fos, el govern municipal va mantenir una política erràtica consistent en seguir subvencionant TVM, promoure alhora Maresme Digital i fins i tot que TVM com a productora dugués a terme part dels continguts de Maresme Digital. Aquest va ser l'error fonamental: el govern municipal hauria d'haver o bé renunciat a la seva llicència i o bé deixat pas a TVM o bé fussionar-se ja llavors. En comptes d'això hem estat un lustre en una mena de llimb televisiu, en una situació rocambolesca que no podia acabar bé de cap de les maneres. La crisi segur que ho ha accelerat, però ben aviat tots els implicats se'n van adonar.

"En definitiva", com hauria dit el desaparegut director de TVM, Lluís Lligonya: ens ho podríem haver estalviat, tot això. Ens podríem haver estalviat molts debats i molts diners si quatre anys enrera el govern de Joan Antoni Baron hagués optat per una altra opció, més realista que la que va prendre. Si així hagués estat, avui tindríem potser una empresa més de comunicació de la ciutat i les arques municipals tindrien un bon grapat de milers d'euros de més. Que no és poca cosa.

Les coses han estat com han estat però segurament ara el que hem fer és mirar endavant. I, sobretot, no tornar a cometre els mateixos errors que en el passat; val la pena trencar-se ara una mica les banyes a l'hora de confegir la nova estructura d'aquesta televisió fussionada i que per resoldre un gran problema no en creem d'altres. La nova televisió ha de ser una emissora amb ànima, amb esperit, amb ganes de guerra, de cohesionar ciutat i comarca. Ha de ser una televisió crítica amb el poder, independent, amb una mirada pròpia sobre el seu món. Ha de ser un generador d'indústria cultural a la ciutat, buscant connexions i complementarietats amb el Tecnocampus, amb la Casa de la Música, amb la llarga llista de festivals i activitats que es fan durant tot l'any a la comarca. Ha de treballar conjuntament amb Mataró Ràdio i la resta d'emissores municipals del Maresme, constituïnt una autèntica i seriosa Xarxa Àudiovisual del Maresme. Calen polítics valents i professionals competents per a posar en marxa aquest nou i decisiu projecte. Mataró i el Maresme no es poden permetre cap més atzagaiada en el camp televisiu. En serem capaços, tots plegats?

Comentaris

Entrades populars