Mediàtica Forcades | Dijous 15: 'El desig essencial' a Mataró




La germana benedictina Teresa Forcades està a l'ull de l'huracà, dins gairebé un terratrèmol mediàtic. Forcades, que a banda de monja és doctora en Medicina i autora de Los crímenes de las grandes compañías farmacéuticas, ha fet unes polèmiques declaracions sobre els fàrmacs que estan comercialitzant les multinacions farmacèutiques davant l'anomenada Grip Nova (aquí) assegurant que "diverses multinacionals farmacèutiques estan exigint documents d'immunitat política i legal davant possibles efectes secundaris de vacunar milions de persones amb una vacuna no prou contrastada i validada", tal com recull Eloi Aymerich al seu bloc (per cert: els mateixos que han penjat el vídeo de Forcades -la periodista de Barcelona Alish, sense més senyes- posen a disposició de tothom un quadern de Cristianisme i Justícia on es pot aprofundir sobre les raons de Forcades respecte aquesta qüestió [aquí]). I encara més, de la grip nova també en parla Ramon Radó en l'article seu que apareix al darrer Valors [aquí].

Des de la publicació, aquest dimecres dia 7, d'una entrevista a Forcades a la contraportada de El Periódico de Catalunya per part de Gaspar Hernàndez el vídeo de Forcades sobre la Grip Nova no ha parat de rebre visites. Ho hem notat, per un efecte rèplica, al canal youtube de Valors [aquí], on un petit fragment de la seva intervenció en el Sopar Debat del juny -reproduït sobre aquestes línies- té a hores d'ara 2016 reproduccions (perquè us feu una idea de magnituds fins ara, el vídeo de l'acte de Jordi Pujol al Foment el 2004 ha rebut set-centes visites). L'enregistrament sencer de tota la conferència de Forcades, que podeu veure clicant aquí (en un canal del servidor Vimeo de la productora Clack), té a ratlla de vuit-centes reproduccions, sent el que més en té també en aquest canal de la productora mataronina. És curiós el que ha passat: si ara mateix aneu a Youtube.com i poseu Teresa Forcades, el vídeo d'un minut penjat per Valors, surt en el quart lloc del rànquing, tot i que no té res a veure amb la temàtica de la Grip Nova. Coses de la tècnica i la informàtica.

És curiós com la societat catalana -en la qual, segons Enric Juliana de La Vanguardia, el catolicisme difús ha impregnat tots els racons- juga constantment a lloar i santificar personatges de l'àmbit religiós, suposadament allunyats de la doctrina romana, justament per posar de manifest la idea-força segons la qual "no tota l'Església és dolenta". Pere Casaldàliga i Raimon Panikkar han estat els dos grans ítems d'aquesta fabulació impulsada constantment pels periodistes de TV3, per citar-ne només un, i que ara té en Teresa Forcades el nou personatge a mitificar, precisament després que Jaume Barberà la pugés als altars en aquest sentit amb aquesta entrevista que tancava al juny la temporada de Singulars.

Encara hauria estat pitjor si ho haguéssim fet ara però el mes de juny alguns van titllar-nos ja d'oportunistes quan vam convidar-la a parlar al citat Sopar Debat a parlar sobre el plaer, quan en realitat el convit i invitació seva havia estat negociat gairebé nou mesos abans de la cita, quan l'entrevista de Jaume Barberà a TV3 encara no es devia haver ni plantejat a Sant Joan Despí.

Dijous 15 a 2/4 de 8 del vespre, Xavier Melloni parla del desig a Mataró
I tot això, sense voler-ho, em lliga amb l'acte que aquest dijous dia 15 a 2/4 de 8 del vespre programem conjuntament Valors i l'editorial Fragmenta a la sala d'actes de Caixa Laietana (Sta. Teresa, 63, Mataró) per parlar sobre el desig i en el qual l'antropòleg Xavier Melloni presentarà El desig essencial, editat per aquesta jove firma barcelonina [web] dels amics Ignasi Moreta i Ines Castel-Branco. Xavier Melloni va participar en el número de juliol i agost que versava sobre el plaer parlant ja del llibre que presentarem aquest dijous mitjançant una entrevista [aquí]. Completaven el número la transcripció de les consideracions que, sobre el plaer, havia fet la pròpia Teresa Forcades en el Sopar Debat 2009 així com els articles de Miquel Ruaix [llegir article], Natàlia Pla [llegir article] i Francesc Ponsa [veure bloc]. Us demanem que confirmeu la vostra assistència a la pàgina de Facebook de Valors [aquí].

Per cert, molt interessant seguir el debat que s'ha generat sobre el nostre darrer número que parla de la rutina. Podeu participar-hi clicant aquí.

Comentaris

El nom de les autores del vídeo de la grip A apareix aquí: http://blocs.catalunyareligio.cat/?q=node/133

Entrades populars