Quinze anys de Vilaweb... que queden ben lluny!

En Jordi Rovira em va encarregar a finals de l'any passat un article per la revista Capçalera, del Col·legi de Periodistes i de la qual ell és director, sobre el quinze aniversari de Vilaweb, el diari digital en català líder en la seva categoria. El treball, que podeu trobar aquí, m'ha permès recuperar la meva experiència personal quinze anys enrera, quan tot just era un marrec que obria els ulls al món. Recordo perfectament les primeres conexions a Internet a casa dels oncles, on tenien un aparell extravagant i misteriós anomenat mòdem. Permetia accedir a una sèrie de pantalles amb informació dels temes més variats, com si d'una enciclopèdia viva es tractés. En aquells temps hi havia només text, no pas ni vídeo ni fotografies. De seguida vaig trobar utilitzat a aquest invent i en canvi recordo la meva sensació d'extranyesa quan vaig veure per primera vegada el concepte de diari electrònic, que era precisament Vilaweb, quan havia deixat el nom inicial de La Infopista. Recordo com si fos ara que vaig pensar: "Quina estupidesa. Perquè carai hauria de voler llegir un diari a Internet si ja el puc llegir a casa, en paper?". Si, per increïble que sembli recordo haver pensat exactament això i haver comunicat la reflexió al meu entorn. Més encara, quatre anys més tard quan es va acabar l'aventura del Diari de Mataró alguns dels periodistes que hi havien treballat durant aquells complexos vuit mesos es van animar a intentar tirar endavant un periòdic digital local a la ciutat. Recordo que no em vaig quedar ni a la reunió preliminar; quan em van dir de què anava el projecte amb el qual volien continuar la seva presència periodística local vaig girar cua i els vaig dir que tenia coses més importants a fer a la vida que perdre el temps en invents absurds. Increïble. D'això en fa exactament onze anys i encara em fa vergonya cada vegada que hi penso. Vaig ser un descregut i me'n penedeixo.

Més enllà de la meva experiència personal, la meva felicitació als responsables de Vilaweb, Assumpta Maresma i Vicent Part, vinculats ambdós a la comarca del Maresme, a més a més. Per la seva tenacitat, per la seva obsessió en construir un diari independent, amb mirada crítica, amb capacitat d'influència... utilitzant les noves tecnologies, els nous invents que la tècnica ens va aportant. És encomiable també el projecte que físicament han bastit al carrer Ferlandina de Barcelona, un espai permeable a la realitat del carrer on s'hi fan rodes de premsa, entrevistes i tot tipus d'activitats. Un espai que pretén recuperar l'essència del periodisme, que no pot ser altre que estar al carrer, al costat de la gent, plasmant els seus neguits i desitjos. Per molts anys, Vilaweb.

Comentaris

Vicent Partal ha dit…
Joan. Moltes gràcies per la teua amabilitat. No et penses que ets estranys que nosaltres, fa quinze anys, em sembla que encara teníem més dubtes que tu sobre això que estàvem fent.
Joan Salicru ha dit…
Vicent,
em deixes més tranquil amb el comentari, jajaja.
Una abraçada i bona feina!
joan

Entrades populars