Seguim amb la immigració: qui digui que hi ha discriminació positiva amb els immigrants menteix

El debat sobre la immigració ha rebrotat amb força arran de la proposta del PP de què l'Ajuntament comuniqui a l'estat l'existència d'immigrants sense papers a la ciutat perquè el govern central procedeixi a la seva expulsió. Un bon exemple n'és l'espai La tertúlia emès a Mataró Ràdio avui [aquí] i moderat per la periodista Clara Sánchez. També Mataró Ràdio dóna compte a través de MataróNotícies.cat [aquí] d'unes declaracions contundents del president provincial del PP a Barcelona, Toni Bosch, el qual ha assegurat aquesta tarda en el marc d'una xerrada sobre humanisme cristià que Mataró es veu perjudicada per una combinació entre immigració, delinqüència i prostitució. Déu n'hi do. No voldria fer demagògia però la relació dels tres elements... simplement fa feredat.

Jo mateix, aquest cap de setmana, vaig fer una aportació a través del meu bloc LaRiera48 de MataróNoticies.cat [aquí] procurant anar al fons de la qüestió, que jo entenc que és la competició entre les classes baixes autòctones i nouvingudes per usar uns serveis socials públics limitats i saturats per efecte de la crisi econòmica. En aquest sentit entenc que els populars, legítimament, volen posar-se a la butxaca alguns pares espantats davant l'alta presència d'immigrants i la possible pèrdua de la quantitat i qualitat dels serveis públics en sanitat i educació. De totes maneres, vist el debat [aquí] que es va generar en el meu perfil del Facebook no sé si vaig aconseguir realment avançar en el debat o pedre'ns en les branques encara una mica més.

Per això avui voldria aprofundir una miqueta en la qüestió recuperant aquest article elaborat per la revista Mataró Report sis anys enrere. Un article on desmentíem la tesi segons la qual els immigrants extracomunitaris que venen a casa nostra reben una discriminació positiva en àmbits com les escoles bressol, les beques de menjadors o l'obertura de nous negocis. Puc donar fe perquè l'estudi era exhaustiu que, en l'absoluta majoria dels casos en què els immigrants rebien ajudes, aquests eren assistits estrictament en funció del seu nivell econòmic i no pas per la seva procedència. Per tant, dir que els immigrants, per a ser immigrants, eren discriminats en positiu era exactament fals.

M'agrada avui poder recuperar aquest reportatge perquè, de la mateixa manera que proclamo el dret del Partit Popular a posar a debat qualsevol aspecte que afecti el conjunt dels mataronins inclòs el de la immigració i a fer-ho en el moment en què ho cregui convenient, també penso que hem de ser taxatius també amb aquesta llegenda urbana de la discriminació positiva dels immigrants. Estic segur que tots els grups amb representació al consistori no tindrien cap impediment en corroborar-ho, inclòs el cap del grup municipal del PP Paulí Mojedano. Però precisament per això no entenc una de les frases que la nova regidora Ana Martínez posava en un dels seus comentaris en la relació de missatges al meu perfil de Facebook arran de l'article anterior a LaRiera48: "(...) la pitjor desigualtat és la discriminació positiva, entendre que alguns tenen més drets que els altres quan, més enllà de tota creença o color, som tots iguals, per lo bo i per lo dolent". Espero que no sigui, precisament, una forma d'abonar totes aquestes històries que, per desconeixement i mala fe, corren pels carrers de la nostra ciutat i moltes altres ciutats catalanes. Espero sincerament haver entès malament la frase i haver de demanar disculpes públicament a l'Ana Martínez.

Comentaris

Entrades populars