Ja el tenim aquí: 'Cançons a la vora del pop'

La primavera les redaccions altera i, amb una mica de retard sobre la realitat, el fenomen del nou pop en català omple pàgines de paper i a Internet a casa nostra. Les referències són múltiples i en una breu relació assenyalo els articles sobre Els Amics de les Arts de Jaume Pi [aquí], Saül Gordillo [aquí]; un reportatge del diari Avui referint-se específicament a l'escena femenina [aquí] i un altre específicament sobre Els Amics de les Arts [aquí] del mateix rotatiu. Però és que a els darrers dies dos dels principals diaris que es venen al país han fet referència al fenomen: La Vanguardia referint-se als nous discs de Delafé y Las Flores Azules, Standstill, Maria Rodés i Nacho Umbert [aquí] i el Quadern de El País també aquest passat dijous [aquí]. La mateixa Vanguardia és cert que n'havia parlat ja quan tot just el fenomen Manel no havia eclosionat [aquí], fa una mica més d'un any. Però és que en poc més d'un any han passat moltes coses i les referències al fenomen del nou pop en català han passat de ser una notícia de tendències, d'aquelles que assenyalen cap on anem per esdevenir, a reportatges de concerts, discs, cantants...

El nou pop en català ha passat de ser una qüestió que es movia via Facebook i univers 2.0 a incorporar-se amb veu pròpia a l'agenda dels mitjans. És, doncs, notícia. En aquest marc, especialment en aquest moment, és un enorme orgull poder-vos presentar el documental Cançons a la vora del pop [Facebook], un retrat del fenomen dirigit per Eloi Aymerich, produït per un servidor i en el qual han participat una quinzena de persones de la xarxa Clack [twitter] que vull citar abans de res: Oriol Castillón (Ajudant de Direcció); Ariadna Vázquez (assessora guió); Kiko Montoro (Realització tècnica directes); Marc Teixidó (Direcció d'Art & Videografisme); Oriol Castillón i Kiko Montoro (Edició); Ferran Garcia (Cap de so & Postproducció àudio) i Genís Serra (So directe). També vull fer constar la inestimable col·laboració del Grup Enderrock i els seus responsables Lluís Gendrau i Jordi Novell, que van creure en el projecte des del primer dia. També a Caixa Laietana, l'Institut Català d'Indústries Culturals (ICIC), l'ICUB de Barcelona, la Xarxa de Cases de la Música Popular, l'EUPMT, el TCM Àudiovisual i l'ens gestor del nou canal de televisió públic de la comarca.

Què és Cançons a la vora del pop? Un retrat del fenomen del nou pop en català en el moment en què aquest eclosiona, una fotografia del que està passant i també l'actuació en directe dels cinc grups que hi participen: Manel -grup revelació durant el 2009-, Els Amics de les Arts -premi Enderrock a millor disc de l'any-, Anna Roig i l'Ombre de Ton Chien -premi Enderrock a millor grup revelació- i El Petit de Cal Eril i Maria Coma -considerats per públic i crítica com a millors noves referències-. La gènesi del documental va sorgir en el concert que la formació els Amics de les Arts van oferir en el transcurs de la Festa Major de Sant Andreu. El concert no era multitudinari però es notava a l'ambient alguna cosa especial [aquí], tal com havia ocorregut amb els Manel des de principis d'aquell any [post meu aquí, crònica d'un concert a Manlleu]. L'endemà d'aquell concert l'equip de Clack Música! es va posar a treballar i va començar a preparar l'enregistrament d'un documental que funciona a la manera d'una road movie.

Cançons a la vora del pop es regala gratuïtament aquest mes amb la revista Enderrock del mes d'abril que està a la venda des d'aquest dijous i es presentarà el proper 1 de maig com a espectacle amb l'actuació de quatre dels grups protagonistes del treball -tots excepte Manel- en un concert multitudinari a la inauguració del teatre L'Atlàntida de Vic. Està previst també que l'emetin Televisió de Catalunya i les televisions locals agrupades a Comunicàlia. El mes d'octubre també rodarà per la xarxa de Cases de la Música quan Els Amics de les Arts seran el grup del mes d'aquest circuit. De tot això i de moltes coses més n'anirem parlant al canal Facebook i a la pàgina web que crearem a tal efecte.

Comentaris

Entrades populars