Davant la crisi, #virtuts


Llegint els valors o virtuts als quals es dediquen les conferències del cicle, m'he fixat en què un és la moderació. No n'hem fet cap número, específicament sobre el tema, però he recordat aquestes paraules del desaparegut Luis de Sebastián on parlava de la moderació, precisament. Aquí les recupero.

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha programat des de mitjans de gener i fins a mitjans de març un cicle titulat, Davant la crisi, #virtuts, que m'és molt suggerent tenint en compte el temps que fa que ens dediquem a la tasca de reflexionar sobre els valors a partir de la revista homònima [notícia al seu web]. En aquest cas, des del CCCB opten per parlar de virtuts i no de valors, no sé si perquè consideren que no és el mateix o simplement perquè valors potser ja està una mica gastat. Potser n'hauríem de dir actituds. El president Pujol ja sabeu que parla de l'IVA, les Idees, els Valors i les Actituds. Tan hi fa, el nom no fa la cosa.

Des del CCCB, parlen concretament d'un debat sobre les virtuts democràtiques a partir de la següent reflexió: "Per què no comencem l’any parlant de com haurien de ser les coses, ara que les coses no són com voldríem? Des del CCCB creiem que ha arribat el temps de reconstruir, de tornar a aixecar l’edifici col·lectiu, tan malmès per les sacsejades de la crisi. Durant anys hem viscut en una societat que ha castigat més el fracàs que el frau, que ha promogut l’ambició personal per sobre del benestar col·lectiu i ha estimulat l’acumulació en detriment de la sostenibilitat: hi ha unanimitat, al menys, en què la crisi econòmica és també —o fins i tot n’és el resultat— d’una greu crisi ètica o de valors. Tornem, doncs, al començament i parlem sobre les virtuts?".

Per a dur-ho a terme, han convidat deu intel·lectuals, catalans i d’arreu del món -Tzvetan Todorov, Joanna Bourke, Claudio Lomnitz-Adler, Salvador Cardús, Nancy Fraser, António Lobo Antunes, Juan Marsé, Jacqueline Bhabha, Josep M. Ruiz Simón, Jaume Pòrtulas-, que reflexionin sobre nou virtuts. Han triat els següents: la moderació, la paciència [en vam fer també número a Valors], l’honestedat [vam fer un número sobre la sinceritat a Valors], la justícia, la saviesa, la fortalesa, la dignitat [número a Valors aquí], el coratge i l’autoestima. D'aquesta llista només puc recomanar-vos encara les dues darreres sessions, que són dilluns dia 5 amb Josep M. Ruiz Simón parlant sobre l'autoestima i Jaume Pòrtulas el dilluns dia 12 referint-se a la saviesa. Totes dues són a 2/4 de 8 del vespre. Celebro molt que vagin sortint iniciatives com aquestes des de les principals institucions culturals del país de manera que els valors deixen de ser una cosa encara massa naïf.

Comentaris

Entrades populars