dissabte, de març 31, 2012

Gregorio Luri reclama una 'eduació republicana' en el seu nou llibre


Gregorio Luri és qui apareix primer en aquest vídeo de resum de la II Jornada Valors, el 2009, a la Sala Cabanyes de Mataró [aquí versió sencera].

"Aquests són els meus principis, però si no li agraden, en tinc d'altres. Per a alguns és una cita graciosa, per a altres és un retrat de la situació". Aquesta és la llegenda amb què el pedagog masnoví d'ascendència navarresa Gregorio Luri ha encapçalat el seu llibre Per una educació republicana. Valors i escola, editat en el marc de la col·lecció de l'Observatori de Valors impulsat per la Fundació Carulla i ESADE. “Hem de fer una aposta per l’escola republicana, amb centres que siguin autoexigents i actuïn amb llibertat, però potser ja estem perdent aquesta oportunitat. A Catalunya moltes escoles ho estan fent bé, però no hi ha maneres de difondre-ho", deia al diari Ara prefigurant el que figuraria en aquest volum, ara fa més de mig any [aquí].

Luri, de qui he parlat altres vegades en aquest bloc -la darrera aquí-, és un amic de Valors. Gairebé en totes les ocasions, des que ens vam conèixer, la resposta de Luri a qualsevol petició nostra, sovint més embogida que l'anterior, ha estat la mateixa: "Sí". També ha assistit a alguns actes nostres com a simple espectador, de manera que la vanitat no forma part dels seus defectes. El vam conèixer, a l'època en què va escriure L'escola contra el món, a la II Jornada Valors [veure'n vídeo], posteriorment també va participar a l'acte dels deu anys dels Deu Minuts de Silenci per Escoltar el Nadal [aquí] i encara fa menys va ocupar el paper de l'expert a l'episodi del Valors.tv on conversàvem sobre la tenacitat amb el publicista Lluís Bassat [aquí].

El nou llibre del pedagog masnoví es presenta el proper 12 d'abril a la seu del Col·legi de Metges, al número 9 de la Rambla de Catalunya, a Barcelona, a 2/4 de 8 del vespre [invitació, aquí]. L'acte comptarà amb la presència de la consellera d'Educació, Irene Rigau.