Carta de Pere Casaldàliga des de Sâo Félix do Araguaia*


Demà divendres dia 3, a 2/4 de 8 del vespre, iniciem una sèrie d'actes d'homenatge a la figura del bisbe català Pere Casaldàliga, unes activitats promogudes conjuntament entre l'associació cultural Valors, Justícia i Pau del Maresme, el Grup Tercer Món i Cristianisme Segle XXI, que compten amb la col·laboració de la llibreria Robafaves. El primer acte és com dèiem demà divendres, a la biblioteca Pompeu Fabra de la plaça Occitània de Mataró, on s'inaugura l'exposició retrospectiva Pere Casaldàliga: una veu compromesa que servirà per recordar l'excepcional tasca de Casaldàliga al Brasil i presentarem també el número de Valors del mes d'abril, dedicat als valors sòlids, i que està dedicat també al propi Casaldàliga. De moment reprodueixo aquí a sota la carta enviada pel bisbe des del Brasil reflexionant sobre la solidesa de les conviccions que apareix en aquest número de Valors.

"Estic realment d'acord en què la manca de valors sòlids és la causa arrel d'una política i d'una convivència, que ens arrenca de la pròpia família i del propi carrer. Al Nord i al Sud som gent humana i l'egoisme, la dominació i el descomprimís fàcilment ens acompanyen. Els antics parlaven de virtuts (forces benèfiques, corresponsables, solidàries amb els marginalitzats i oprimits); avui parlem de valors. Crec que hauríem d'insistir cada vegada més en el reconeixement de la radical condició humana, de la dignitat i igualtat de totes les persones, amb la respectiva identitat; Tots iguals, tots diferents.

L'Agenda Llatinoamericana, que fa ara disset anys, insisteix en aquesta temàtica. El diàleg intercultural, la corresponsabilitat local, nacional, mundial, "humanitzar sempre més la Humanitat", són els grans desafiaments per la Nostra vida de persones i per la nostra condició d'éssers polítics. Aquest desafiament, hauria de ser "assignatura" fonamental des de la infantesa. Les societats i les religions haurien de viure com un element primer aquest desafiament.
Des dels nostres racons quotidians i des de la nostra opció política i potser també religiosa, aquesta és la nostra missió. Sempre recolzats en aquella gran esperança que no falla. Cap estructura de mort podrà vèncer la vida.

Pere Casaldàliga, a Sâo Félix da Araguaia, febrer de 2009"

Comentaris

Entrades populars