El meu avi va anar a Cuba*

Un equip de Mataró Report ha visitat Cuba i ha resseguit la petja dels Freixas, una família tarragonina els descendents de la qual viuen a Mataró i a l’illa caribenya. Pere Freixas és el prototip de català que a principis del segle XX va creuar l’Atlàntic buscant una vida millor. Com acostuma a passar, l’experiència va ser desigual. Els Freixas de Bayamo i l’Havana, però, tenen clar que el seu passat és català.

"El meu avi va anar a Cuba a bordo d’El Català, el millor barco de guerra de la flota d’ultramar”…, diu la popular havanera que es canta en qualsevol cantada estiuenca. Durant el segle XIX i principis del XX es creu que a tot Llatinoamèrica hi van anar a viure entre dos-cents i tres-cents mil catalans i que Cuba era una de les destinacions preferides, igual que l’Argentina. Per tant també van desplaçar-se a l’illa caribenya molts mataronins i per això un barri de la ciutat es diu l’Havana. Alguns hi van anar per poc temps i en van tornar ràpidament, però altres s’hi van aplatanar –com es diu a Cuba– i encara avui en dia els seus néts mantenen un cognom català malgrat no entendre ni parlar aquest idioma. Un d’ells és Pere Freixas i Pallejà, nascut el 1876 a Mont-Roig del Camp, a prop de Reus, tot i que vivia a Botarell. Entre finals de 1903 i inicis de 1904, després d’haver perdut totes les seves propietats, Freixas va marxar a Cuba a la recerca d’una nova vida. La seva germana Pepeta ja residia Mataró i els dos germans petits van optar llavors per anar-hi a viure, indret d’on ja no s’han mogut els descendents. (...)

* El meu avi no va anar a Cuba, però el germà del meu besavi sí que hi va anar i és el protagonista d'aquest reportatge publicat al Mataró Report el setembrr de 2005. Per llegir-lo sencer podeu clicar aquí.

Comentaris

Entrades populars